ANASAYFA arrow right Ekonomi

Zor günler geçiren esnaf, iflasın eşiğinde

Zor günler geçiren esnaf, iflasın eşiğinde
YAYINLAMA: 28 Ekim 2020 / 20.56
GÜNCELLEME: 28 Ekim 2020 / 21.24
Pandemi tedbirleri kapsamında ulaşımda yolcu kapasitesinin sınırlandırılmasıyla zor günler geçiren esnaf, yardım elini uzatılmasını bekliyor. Sektörün ve esnafın son durumunu Sabah’a anlatan Gaziantep Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Dündar, 20 aracın zarar nedeniyle bağlandığının söyledi. “Esnafımız çok zor durumda, iflasın eşiğine geldik” dedi.

Girdilerimizin yüzde 60’ı dövize entegreli

Dündar, doların yükselmesinin olumsuz etkilediği belirtti. “Lastik, parça, akaryakıt gibi girdilerimizin yüzde 60’ı dövize entegrelidir. 10 gün önce 4 çift lastiği 4 bin 500 liraya alırken, şimdi 5 bin 800 liraya alıyoruz. O nedenle dövizin yükselmesi kazancımızın daha da düşmesi ve zararımızın artması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Yolcu sayısı yüzde 60-65 düştü

COVİD-19’un etkilediği sektörlerinde başında geldiklerini belirten Dündar, “Pandeminin başladığı günden beri esnafımız ayda 5-10 bin lira zarar etmeye başladı. Hizmet sektörü olduğumuzdan hizmeti aksatmamız söz konusu bile değildir. Ancak verilen desteklerden faydalanamadık. Binen yolcu sayısında yüzde 60-65 arasında bir düşüş meydana gelirken, kazancımız ise düşmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Destek verilmezse mesleği sürdürmemiz imkansız

Gelirlerin giderleri karşılamadığını açıklayan Başkan Dündar, “Bir aracın aylık geliri 25 bin liradan 15-16 bin liraya kadar düştü. Dolayısıyla gelir gideri karşılamadığından her ay zarar ediyoruz. Havuz sistemine geçmemizle beraber 100’e yakın aracımız yenilendi, kameralar takılırken, araç takip sistemini oluşturduk. Dolayısıyla borçlanmanın yanı sıra ertelenen vergilerin de ödeme zamanı geldi. Yani çok zor durumda olan esnafın bu borçları ödeme şansı bulunmuyor. Yolcu gelirine bağlı olarak ayakta kalmamız mümkün değildir. Belediyenin ve merkezi hükümetin toplu taşıma sektörünü desteklemesi, ücretlere zam yapması gerekiyor. Yoksa mesleği sürdürmemiz imkansız” diye açıklamada bulundu.

Serbest kartlılar sektörümüzün en büyük kanayan yarası

Taleplerini büyükşehir belediye başkanlığına iletmelerine rağmen herhangi bir dönüşün yapılmadığını kaydeden Gaziantep Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Dündar, serbest kartların en büyük sorunları olduğunu bir kez daha hatırlatırken, konuşmasına şöyle devam etti: “Serbest kartlılar sektörümüzün en büyük kanayan yarasıdır. Günlük binen yolcuların 5’te biri serbest kartlıdır. Bu da böylesi zor bir süreçte ayrı bir sıkıntı oldu. Öyle kişiler var ki kazançları bizim kazancımızdan fazla olmasına rağmen otobüse bedava biniyorlar. Hiç olmazsa süreç bitene kadar belli bir ücret karşılığından binmelidirler.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *