ANASAYFA arrow right Yaşam

Zodyak ışığının gizemi çözüldü

Zodyak ışığının gizemi çözüldü
YAYINLAMA: 12 Mart 2021 / 18.22
GÜNCELLEME: 12 Mart 2021 / 18.22
NASA için çalışan Danimarkalı bilim insanları, doğada meydana gelen “zodyak ışığının” gizemini çözdüklerini açıkladı.

Bilim insanları, zodyak ışığının, asteroit ve kuyruklu yıldızlardaki tozların Güneş’ten gelen ışınlarla aydınlanması sonucu oluştuğuna inanıyordu. Ancak NASA’nın Jüpiter’e gönderdiği Juno uzay aracının navigasyon sistemini tasarlayan Danimarkalı araştırmacılar, toz parçacıklarının aslında Mars’tan geldiğini tespit etti.

“Sahte Şafak” olarak da bilinen zodyak ışığı, gün batımından hemen sonra ortaya çıkan ve Kuzey Yarım Küre’de Mart ve Nisan aylarında en parlak halini alan bir ışık grubudur. Güney Yarım Küre’de ise etkisi en çok yaz sonunda gün batımı ertesinde ve gün doğumu öncesinde görülüyor.

Araştırma devam ediyor

Juno uzay aracının Jüpiter’e seyahati sırasında içine girdiği toz bulutunun etrafa saçtığı ve uzay aracındaki kameraların dahi tespit edemeyeceği kadar küçük bu parçacıkların şu ana kadar analiz edilemediği belirtiliyor. Ancak yapılan yeni bir araştırmaya göre Juno uzay aracının çarptığı toz bulutunun kaynağı, Mars’ın çekim alanından kaçan tozlar.

Danimarka merkezli TV2 adlı televizyon kanalına açıklamada bulunan  Profesör John Leif Jorgensen, zodyak ışığının oluşumuna kaynak teşkil eden toz parçacıklarının, pencereden silkelenen bir masa örtüsünden dökülen ekmek kırıntılarına benzediğini söylüyor. Araştırma ekibi analiz edilen kayıtlarda en az 23 bin toz parçası bulduklarını açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *