ANASAYFA arrow right Güncel

Zirai ilaçlar, arılara zarar veriyor, rekolte düşüyor

Zirai ilaçlar, arılara zarar veriyor, rekolte düşüyor
YAYINLAMA: 25 Eylül 2020 / 20.32
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2020 / 20.32
550 ton olması beklenen bal rekoltesi 420 tonda kaldı

Birinci bal hasadında istenilen rekolteye ulaşıldığını ancak ikinci hasatta hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, rekolte düşüklüğünü zirai ilaçlara bağladı. “Pamuk ve Ayçiçek tarlalarında yoğun şekilde kullanılan zirai ilaçlar arılara büyük zarar verdi. Dolayısıyla 550 ton bal rekoltesi beklerken, 420 ton elde edebildik” dedi.

Zirai ilaçlar nektar ve polen taşıyan arıları öldürdü

Zirai ilaçların nektar ve polen taşıyan arıları öldürdüğü tespitini yapan Başkan Koca, “Dolayısıyla nektar ve polen olmadığından kovanlar çok zayıf kalıyor. Kullanılan ilaçların içerisindeki miktar düşürüldü, fakat hem çiftçi hem de arıcılar olumsuz etkilendi. Çünkü çiftçi aynı miktarda ilacı atabilmek için iki defa atıyor, cebinden çıkan para bu şekilde artıyor ve arılarımız ölmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Zirai ilaç satımında doktor eczacılık sistemi gelmeli

Koca, zirai ilaç satımında doktor-eczacılık sisteminin gelmesi gerektiğinin önemini anlatırken, “Reçeteyi yazan, satan ve kullananların ayrı kişiler olması, birbiri ile hiçbir ticari bağlantısının olmaması lazım. Şu an ki sistemde reçeteyi yazan, uygulayan ve kullanan aynı kişilerdir. Ya da ilaçlamalar akşam yapılmalı. Çünkü genellikle faydalı böcekler ve bal arıları gece kovanda oluyorlar. Söylediğimiz bu kişi madde yapılırsa arı ölümleri daha da azalacak” şeklinde açıklamada bulundu.

Kovan destekleme başvuruları 1 Ekim itibariyle başlıyor

Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, kovan destekleme başvurularının 1 Ekim tarihi itibariyle başlayacağını açıklarken, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Başvurular, 17 Kasım’a kadar devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı kovan başı 15 lira destek veriyor, ama bu desteklemeler yeterli olmadığından en az 40 lira olmasını istiyoruz. Arının; koyun, keçi, inek veya birçok hayvandan daha çok doğaya faydası katkısı var. Ayrıca kovan sayısı bakımından dünyada ikinci sıradaki yerimizi korumak hatta birinci olmak için destekleme çeşitlilerinin artırılmasını önem arz ediyor.”

750 üye ve 65 bin kovan arımız mevcut

Başkan Koca, 750 üye ve 65 bin kovan arının olduğunu vurgularken, “İnş bu sayı her yıl artacak. Bunun için eğitimlerimiz devam ediyor. Arıcılık her yönüyle bilgiye dayanıyor. Çünkü hem veteriner olup tedaviyi bilmesi hem de bitkiyi tanıyıp nektar akımı olup olmadığını aynı zamanda arının yaşam döngüsünü bilmeli, polen, arı sütü ve propolisin nerede üretilmesini bilmesi çok önemli. Yoksa eğitim olmadan bunları öğrenmek çok zor. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarıyla görüşerek, gerekli teşviklerin verilmesi için çalışıyoruz. Ocak ayından itibaren meyvesini verecek projelerimiz bulunuyor” diye açıklamada bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *