ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma’yı kazdıkça yüzümüzü güldürüyor

Zeugma’yı kazdıkça yüzümüzü güldürüyor
YAYINLAMA: 01 Mart 2023 / 14.51
GÜNCELLEME: 01 Mart 2023 / 14.51
2000 yılında PHI’nın 10 milyon dolar yardımı ile A bölgesinde kurtarma kazıları yapılan ve Birecik Barajı’nın sularının yükselmesi üzerine, birçok mozaik ve eserlerin üzeri kapatılarak sular altında bırakılan Zeugma’da B bölgesi kazıları sürüyor.

Çatı tuğlaları sapasağlam duruyor

İlk olarak 1992 yılında kazılan ve Dionysos mozaiğinin çalındığı 7 odalı villanın kazı çalışmaları tamamlandı. Giriş avlusunda büyük bir mozaik ve çeşme bulunan villada, çok sayıda çanak çömlek ile sütunlar, mozaikler, freskler ve oluklu ve düz şekilde imal edilmiş çatı tuğlaları bulundu. Gaziantep Müzesi tarafından Arkeolog Mehmet Önal gözetiminde yapılan kazılarda, ortaya çıkarılan villalar, restoratörler tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa ettirilip, çatıları da yapılarak, antik kentin yeniden turizmin ilgi odağı haline getirilmesi sağlanacak. Zeugma’ya gelen turistler, 2000 yıl önce Romalıların debdebe içinde yaşadığı kentin villalarını gezme şansına erişecek.

Kazmanın vurulmasıyla 4 bin gümüş para akmaya başladı

Zeugma Antik Kenti’nin A Bölgesi kazılarında çok sayıda paha biçilmez mozaik, fresk ve Mars heykeli yanında tam 100 bin tane mühür ile 4 bin tane gümüş mühür bulunduğu belirtilirken, bu para ve mühürlerin temizlenerek Gaziantep Müzesinde koruma altına alındığı öğrenildi. 2000 yılında A Bölgesinde kazı çalışmalarına katılan Arkeolog Mine Ünsal, o anı anlatırken, “İşçinin kazmayı vurmasıyla, duvardan üzerimize doğru gümüş para akmaya başladı. İnsanın o andaki duygularını ve yaşadıklarını anlatması gerçekten zor. Tam 4 bin tane gümüş para toprağın içinden üzerimize doğru bir pınar gibi akıyordu” diyor.

Zeugma yıllarca kazılacak

A Bölgesinde Ticaret Agorası ve Kilise ile çok sayıda villa ve buluntu sular altında kalırken, barajın sularının vurmasıyla halen villaların içindeki tarihi eserlerin açığa çıkması üzerine, kazı alanı ile baraj arasında beton dolu çuvallarla koruma oluşturuldu. O dönemde 70 bin nüfusa sahip olan Zeugma’nın B ve C Bölgelerinde de yeni tapınaklar ve çarşılar bulunabileceği açıklandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *