ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma’nın büyüleyen fresk ve mozaikleri görücüye çıktı

Zeugma’nın büyüleyen fresk ve mozaikleri görücüye çıktı
YAYINLAMA: 22 Ocak 2021 / 22.17
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2021 / 22.17

Dünyanın en görkemli antik kentlerinden biri olan Zeugma’dan çıkarılan fresk ve mozaiklerin bir bölümü dün ilk kez görücüye çıktı. Müzeler Haftası nedeniyle Zeugma Koruma ve Tanıtım Derneği ile Müze Dostları Derneği’nin sponsorluğunda, Zeugma Antik Kenti A Bölgesi’ndeki kurtarma kazılarında çıkarılan fresk ve mozaiklerin açılışı dün yapıldı.

Açılışa vali yardımcıları, belediye başkanları ve bazı daire müdürleri katıldı. Müze yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, 1999-2000 yıllarında Zeugma’da yapılan kazıların müzenin arkeologları tarafından yürütüldüğü bildirildi.

Yetkililer, Roma dönemine ait iki villadan çıkarılan değişik boyutlarda 150 metrekare alanı olan 81 adet panodan oluşan eserlerin restore çalışmalarının bittiğini, yer sıkıntısı nedeniyle sadece 6 tanesinin sergilenebildiğini açıkladı.

İl Kültür Müdürü Mehmet Çankaya, dünya kültür mirası içinde yer alan Zeugma’nın Gaziantep’in dünyaya tanıtılmasında büyük katkı sağladığını belirterek, “Freskler, Zeugma’nın görkemini gözler önüne serecek nitelikte. Restorasyon çalışmaları PHI’nin desteği ile Ankara Üniversitesi Başkent Meslek Yüksek Okulu Restorasyon ve Konservasyon Bölümü tarafından yaptırılmış olan freskler Roma döneminde Zeugma’nın zenginliği ve estetiğini yansıtması bakımından önemli ip uçları vermektedir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *