ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma sitesini bir milyon kişi tıkladı

Zeugma sitesini bir milyon kişi tıkladı
YAYINLAMA: 28 Ekim 2020 / 19.31
GÜNCELLEME: 28 Ekim 2020 / 19.31

Gaziantep’i ve ülkemizi dünya çapında tanıtmada önemli katkısı olan, zengin mozaiklere sahip Zeugma için GSO tarafından açılan Zeugma Sitesi’ni bir milyonun üzerinde insan ziyaret etti. Zeugma’yla ilgili 100’ün üzerinde fotoğrafın yeraldığı sitede Zeugma Antik Kenti’nin M.S.200 yıllarından başlayan 1800 yıllık tarihinin kronolojik bir şekilde anlatılıyor.

GSO yetkilileri, 2000 yılı Ağustos ayında açılan Zeugmaweb.com sitesinin, açıldığı günden bu yana yoğun ilgi gördüğünü, siteye en fazla yabancıların ilgi gösterdiğini bildirdi. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 193 bin 430 kişinin siteyi ziyaret ettiğine dikkat çeken yetkililer, sitede müzede olmayan çok sayıda mozaiğinde bulunduğunu, Zeugma’yla ilgili açılan siteler içerisinde en geniş bilgiye kendi sitelerinin sahip olduğunu vurguladı. Bu arada Yıldız Teknik Üniversitesinin düzenlediği 2000 web tasarım yarışmasında Zeugma web.com sitesinin ‘en iyi içerik düzenleme’ kategorisinde başan ödülü aldığı, NTV’nin e-net programı www.netbul.com sitesi tarafından da haftanın sitesi seçildiği kaydedildi.

Siteyi ziyaret edenler arasında ABD’nin başta geldiği belirtilirken, Zeugma web.com’da şu bilgiler yer alıyor; Zeugma Antik Kenti’nin M.S.200 yıllarında başlayan 1800 yıllık tarihinin kronolojik şekilde değişik dönemleri detaylı olarak anlatılıyor. Dünya arkeoloji literatüründeki önemi, kentin dünya kamuoyunda tanınmasını sağlayan buluntularla ilgili bilgiler, Zeugma Antik Kenti’nde 1987 yılında başlayan kazı çalışmaları, 2000 yılında Birecik Barajı’nin su tutma çalışmalarıyla hızlanan kurtarma kazılarının tarihçesi, acil kurtarma kazılarının başladığı günlerde, bir anda dünya kamuoyunun gündemine giren Zeugma’ya ulaşım hakkında her türlü bilgi, mozaiklerin öyküleri, Zeugma Antik Kenti’nin uydudan çekilmiş haritaları, fotoğraftan, sismolojik haritalar ve ulaşım haritalan, Mitoloji sözlüğü, Yunan mitolojisi ile ilgili bilgiler, Zeugma için kaleme alman şiirlerle fotoğraflar.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *