ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma, PHI sayesinde yine dünyanın gündemine girecek

Zeugma, PHI sayesinde yine dünyanın gündemine girecek
YAYINLAMA: 17 Kasım 2022 / 11.59
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2022 / 11.59
Dünyanın en değerli mozaik hazinesi İstanbul’da görücüye çıkıyor…

UNESCO, Zeugma için en az beş yıl sürecek bir proje hazırlayacak, projenin finansmanı Avrupa Birliği’nin GAP bölgesi için tahsis ettiği 12 milyon Euroluk fondan karşılanacak.

Birecik Barajı’nın suları altında kalan ve dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Zeugma’dan çıkarılan mozaikler Eylül ayında İstanbul’da sergilenecek. Dünyanın en usta mozaik restoratörlerinden Roberto Nardi ve ekibi tarafından onarılan, bakımı yapılan ve sergilenmeye hazır hale getirilen 1200 metrekare mozaik, şu anda Gaziantep müzesinde depolanıyor.

Packard Vakfı’nın finansal desteğiyle İstanbul’a götürülecek olan mozaikler sergilendiğinde tüm dünyanın hayranlığını kazanacak, Zeugma’ya olan ilginin güncelleşmesini ve artmasını sağlayacak.

Zeugma‘nın kurtarma kazılarında ilk günden itibaren büyük destek veren ve ilk etapta 5 milyon dolarlık bir destek sağlayan Packard Vakfı, Zeugma için yine kolları sıvadı. İlk etapta Zeugma‘dan çıkarılan mozaiklerin İstanbul’da Topkapı Sarayı’nda sergilenmesi için, dünyaca ünlü sanat tarihi uzmanı Prof. Dr. Nurhan Atasoy başkanlığındaki üçü yabancı beş kişilik ekip, önceki akşam Gaziantep’e gelerek incelemelerine başladı. Atasoy’un ekibinde: Wisconsın Üniversitesi arkeologlarından Dr. William Aylward, McMaster üniversitesinden mozaik uzmanı Dr. Katherine Dunbabin, Mount Holyoke Collage’tan fresk uzmanı Dr. Bettina Bergman ve mimar Bülent Ergin Güngör bulunuyor.

Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve ekibini önceki akşam havaalanında gazetemizin sahibi Aykut Tuzcu ve genel yayın yönetmenimiz Nurgün Balcıoğlu karşıladı.

Bilimsel kariyerinin yanında, son derece sevecen ve mütevazı bir insan olan Prof. Atasoy, Zeugma ile ilgili yapılacak tüm çalışmaların koordinesini sağlayacak.

Packard büyük hayranlık duyuyor

Prof. Nurhan Atasoy, kendisinin sanat tarihi uzmanı olmasına rağmen,  Packard’ın yoğun ısrarı üzerine projenin başına geçtiğini söylerken, “Packard, Zeugma’ya büyük bir hayranlık duyuyor ve bu tarihi mirasın insanlığa kazandırılması için elinden geleni yapmaya hazır. Ancak onu epeyce kırıp, küstürmüşler. Zeugma‘dan elini çekeceğini söylediğinde, bunun yanlış olacağını söyleyip, kendisini yeniden ikna ettik. Mozaiklerin İstanbul’da sergilenmesi ile Zeugma yeniden dünyanın gündemine oturacak” dedi.

Ekip sergilenecek mozaikleri belirleyecek

Ekipte bulunan kişilerin Packard tarafından dünyanın en iyileri arasından özellikle seçildiğini belirten 12 kitabı ve 100’ün üzerinde makalesiyle başarılı bilim adamı olan Atasoy, “Ekibimiz bölgede yapacağı incelemelerin ardından mozaik sergisinin plan ve projesini hazırlayacak, bunun yanında Zeugma kazıları konusundaki eksikler varsa saptanacak ve bu çalışmalara katkıda bulunulacak” diye açıklamada bulundu.

Olağanüstü bir müsteşar

Nurhan Atasoy, Packard’ın mozaiklerin sergilenmesi ile ilgili projeyi Kültür bakanlığı müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen’e ilettiklerinde gördükleri ilgi karşısında çok mutlu olduğunu söylerken, “Prof. Dr. İsen gerçekten mükemmel ve ülkesini seven bir bürokrat. Packard’ın projeye destek vereceğini söyledim ve geçmişte bir takım kırgınlıkları olduğunu anlattım. Hemen Packard’a bir mektup yazarak, gereken her türlü desteğin verileceğini bildirdi. Böylece büyük bir rahatlık yaşadık” diye konuştu.

Cemal Kafadar da etkili oldu

Packard’ın ikna edilerek vakfın Zeugma’ya yardım ve desteğinin sürdürülmesinde etkili bir başka isim ise Harvard Üniversitesi profesörlerinden Cemal Kafadar oldu. Karadenizli Kafadar’lardan olan Cemal Kafadar, Zeugma’nın ilk gündeme geldiği dönemlerde de gazetemizi birkaç kez arayarak, Zeugma ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi istemişti. Aynı zamanda Packard’ın kızının hocası olan Cemal Kafadar da Nurhan Atasoy ile vakfın Zeugma projesine desteğinin sürdürülmesinde etkili oldu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *