ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma mozaikleri önce Gaziantep’te sergilenecek

Zeugma mozaikleri önce Gaziantep’te sergilenecek
YAYINLAMA: 04 Ocak 2023 / 11.22
GÜNCELLEME: 04 Ocak 2023 / 11.22
Dünyaca ünlü Sanat Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Sabah’a yaptığı açıklamada, “PHI ile Kültür Bakanlığı arasında Zeugma mozaiklerinin sergilenmesi konusunda yapılan ilk görüşmede mozaiklerin önce Gaziantep’te sergilenmesi için prensip kararı alındı.

Bir süre önce Gaziantep’e geldiğimizde mozaiklerin nerede sergilenebileceği konusunda araştırma yaptık. Birkaç yer tespit ettik. Bunlardan birinde karar verme aşamasındayız” dedi.

Sergi için üç yer gezildi

Mozaiklerin Gaziantep’te nerede sergileneceği konusundaki açıklamayı bizzat Kültür Bakanlığının yapacağını belirten Atasoy, “Bildiğiniz gibi, 30 Ağustos tarihinde, Mozaik Uzmanı Dr. Bettina Bergmann, Fresk Uzmanı Dr. Katherine Dunbabin, Arkeolog Dr. William Aylward ve Mimar Ergin Güngör ile Gaziantep’e geldiğimizde, mozaikleri nerede sergileyebiliriz diye birkaç yer tespit ettik. Bunlardan biri de fuar alanı içindeki sergi Sarayı idi. Ancak, henüz hangi mekan uygun olacağı konusunda karar veremedik. Karar verildiğinde bunu sayın kültür bakanlığı açıklayacaktır” dedi.

Önce Gaziantep, sonra İstanbul sergisi var

“Zeugma yıllardır art niyetli kişiler tarafından soyulmuş. Antep halkı Zeugma’yı duyuyor, ama henüz kentin kaderinde ne kadar etkili olacağının bilincinde değil. O nedenle bu dünya harikası Zeugma mozaiklerini önce kent halkının önüne koyup, ne kadar değerli bir kültür hazinesine sahip oldukları bilincini yerleştirmemiz gerekir” diyen Atasoy, “Ardından mozaikler Topkapı sarayına getirilerek burada dünyanın ilgisinin Zeugma’nın üzerine çekilmesi sağlanacak” şeklinde açıklamada bulundu.

Osmanlı Tahtı Louvre Müzesi’nde sergilendi

Gaziantep’te bazı çevrelerin olayı saptırmaya çalıştığı yolunda haberler alındığını belirten Atasoy, “Türkiye şimdiye kadar dünyanın birçok ülkesinde tam 40 tane kültürel amaçlı sergi açtı. Oraya gidip sergilenen eserlerin hepsi de geri döndü. Bu organizasyonlar devletler arası anlaşmalarla yapılır. Japonya’da ve Louvre Müzesi’nde Osmanlı’nın hazine değerindeki altın tahtı aylarca sergilendi. Kültürel mirasımızı dünyaya ne kadar iyi tanırsak, bizi daha iyi anlamalarını sağlarız. Oraya götürdüğümüz kültürel değerlere duyulacak hayranlık, ülkemize yeni şeyler kazandıracaktır” dedi.

Organizasyonu PHI, yani Packard vakfı yapıyor

PHI Vakfı’nın başkanı David Packard’ın kesinlikle kendisinden bahsedilmesinden hoşlanmayan biri olduğunu belirten Atasoy, “David Packard dünya kültürüne hizmet amacıyla babası tarafından kurulan vakfın adının kullanılmasını istiyor. Beni bu organizasyonun başına getirmesinin nedeni de mükemmeliyetçiliğinden kaynaklanıyor. Kitaplarımın çok titizlikle hazırladığını ve tek bir tashih hatası bulunmamasının dikkatini çektiğini söyledi. Gaziantep’te ve İstanbul’da açılacak sergilerin baştan sağma, uyduruk organizasyonlar olmasını istemiyor. Her şey çok mükemmel olsun diye her türlü desteği veriyor. Bu nedenle ülkemizin menfaatleri için vakfın desteğinden sonuna kadar yararlanmamız gerekir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *