ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma mozaikleri neden özel

Zeugma mozaikleri neden özel
YAYINLAMA: 17 Kasım 2022 / 12.00
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2022 / 12.00
Hala dünyanın en zengin mozaik arşivi Tunus’ta bulunuyor. Ancak, Zeugma‘daki kazılar tamamlandığında dünyanın en zengin mozaik kenti Gaziantep olacak.

Arkeolojik açıdan toplu halde bir yerde bulunan mozaikler çok değerli olarak nitelendiriliyor. Arkeologlara göre Zeugma’da yalnız A bölgesindeki ikiz villalardan çıkan 450 metrekare mozaik bu açıdan değerlendirildiğinde büyük önem kazanıyor.

Bazı mozaiklerdeki imzalar, örneğin Samosatlı bir mozaik ustasının imzası, o devirde sanatın ulaştığı noktayı belirlemesi açısından kayda değer önemli bir unsur olarak değerlendiriliyor. Zeugma mozaiklerini tüm olaylardan ayıran en önemli unsurun, mozaik sanatçılarının olağanüstü anatomi bilgisi olduğu, figürler hayret uyandıracak kadar düzgün olması belirtilirken, ışık ve gölgelerin mükemmel uygulandığı görülüyor.

Mozaiklerde temel yedi rengin dışında, bu renklerin türevlerinin de kullanıldığı, mozaiklerde toplam 40-45 değişik renkte taş ve cam kullanıldığı tespit edildi.

Mozaiklerdeki olağanüstü renkler ve canlılık zamanımıza kadar ulaştı. Dünyanın önemli arkeologları ve tarihçileri aynı görüşü paylaşıyor: Zeugma‘nın mozaikleri muhteşem ve rakipsiz…

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *