ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma, en harika proje

Zeugma, en harika proje
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2021 / 14.03
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2021 / 14.03
Özel Güney Fırat Lisesi öğrencilerinin Zeugma Projesi’ne, Güney Afrika’dan iki ödül geldi. Projenin, arkeoloji dalında birinci olduğu ve en harika proje seçildiği açıklandı.

Özel Güney Fırat Okulları bünyesindeki lise öğrencilerinin hazırladığı Zeugma Projesi Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yapılan Expo 2002 Bilim Yarışması’nda iki ödül birden aldıkları, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Pretoriada kentinde yapılan yarışmaya, Türkiye’den Özel Güney Fırat Okulları’nın “Zeugma” İstanbul Eyüboğlu Okulları’nın ise “Asos” projeleri ile katıldığı açıklandı.

Özel Güney Fırat Lisesi öğrencilerinin Zeugma Projesi’ne, Güney Afrika’dan iki ödül geldi. Projenin, Arkeoloji dalında birinci olduğu ve en harika proje seçildiği açıklandı.

“Uluslararası Gençlik Gelişim Projeleri ve Arkeolojik Araştırma ve Gelişme” kapsamında düzenlenen Expo 2002 Bilim Proje Yarışması’nda Arkeoloji dalında birinci olduklarını belirten Çulha, “Ayrıca, elemeleri geçen 20 ülkeden katılan projeler arasında Zeugma, en harika proje seçildi. Projenin, bir yıllık süreçte Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç’in danışmanlığında, Özel Güney Fırat Okulları İngilizce Öğretmeni Özlem Cenkcimenoğlu’nun başkanlığında, öğrencilerden Aslı Balat, Alper Akpınar, İrem Ahi, Şaziye Gülpınar, Gizem Berksoy ve Pelin Tezel tarafından hazırlandığını kaydedildi.

Okul yöneticileri, “Bu proje ile Zeugma ve Gaziantep’i bir kez daha dünya sahnesine çıkardık. Anadolu uygarlıkları ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlamayı amaçlamıştık. Zeugma Projesi’nde, Zeugma’nın tanıtımı, ilk kazılardan beri ulaşılan bulguları, Zeugma uygarlığının aşamaları, çıkarılan mozaiklerin ayrı ayrı öyküleri ve Zeugma karakterleri incelenerek bu büyük ve eski uygarlık bütün yönleri ile ele alınmış ve tanıtılmıştır.

Projenin bütün aşamalarında Kalite Okulları Merkezi Türkiye Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Hayal Koksal ile sürekli işbirliğine gidildi. Bir yıl süren çalışmalar EXPO 2002 Güney Afrika Cumhuriyeti Pretoria kentinde 6 Eylül 2002 gününden itibaren jürinin değerlendirilmesine sunulduğu ve yarışmanın sonucu internet aracılığı ile tüm dünyaya iletildi. Bu yarışma arkeolojik değerler açısından son derece zengin ülkemizin kendi zenginliklerine sahip çıkması için küçük yaşlardan başlanarak toplumun bilinçlendirilmesi gerçeğini ortaya koymaktadır" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *