ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Zeugma, Anadolu’nun giriş kapısıdır”

“Zeugma, Anadolu’nun giriş kapısıdır”
YAYINLAMA: 12 Mart 2021 / 13.19
GÜNCELLEME: 12 Mart 2021 / 13.19
Yrd. Doç. Dr. Arkeolog Rıfat Ergeç, Zeugma’nın bölge ve ülke turizmi açısından önemine değinerek, “Zeugma Anadolu'nun giriş kapısıdır” dedi.

Zeugma’daki çalışmaların 1987 yılında kaçakçıların elinden kurtarılan iki mezar odasında Gaziantep ve Malatya Müze Müdürlükleri’nin birlikte yaptığı kazı çalışması ile başladığını söyleyen Ergeç, daha sonra aralıklı olarak kazı çalışmalarının devam ettiğini ve çok sayıda tarihi eserin ortaya çıkarıldığını vurguladı.

Turizm Bakanlığı tarafından ‘Turizmde Yaşam Boyu Eğitim 3’ programı çerçevesinde Gaziantep’te 1-10 Temmuz tarihleri arasında özel ve resmi kurumlarda görev yapanlar için düzenlenen turizm eğitimiyle ilgili seminerler ‘Gaziantep ve Zeugma’ konulu panelle sona erdi. Tuğcan Otel'de düzenlenen seminerin başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F.Dekanı Türk Turizmini Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Alp Timur yaptı. Panelistler, Yrd. Doç. Dr. Arkeolog Rıfat Ergeç, TURSAB Danışmanı Prof. Dr. Refik Duru, GAP İdaresi Başkanlığından Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Serap Üzer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali İhsan Sofuoğlu, Müze Müdürü Hamza Güllüce ve Gaziantep Turizm Derneği’nden Handan Koral birer konuşma yaptı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali İhsan Sofuoğlu, kentin su ve kanalizasyonunun yüzde 98’inin tamamlandığın hatırlatarak, yeliş alan ve kavşak gibi düzenlemelerin devam ettiğini kaydetti. Turistin Gaziantep’e geldiğinde makul fiyatla yatabileceği ve yiyebileceği mekanları hazırlamak gerektiğini vurgulayan Sofuoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Kale ve çevresiyle ilgili bir çalışmamız var. Oradaki tüm yapılar yıkılacak, sadece Naip Hamamı kalacak. Hamam da bir şekilde değerlendirilecek. Yıkılan yerlere turistlerin gelip burada birkaç saatini geçireceği mekanların yapılması gerek, ihmal edilen konular arasında gelen Antepevleri ile maddi yetersizlik veya başka nedenlerden dolayı yeterince ilgilenilemedi. Bazı yetkili kurum ve kuruşların temsilcileri bir araya gelerek bu konuyla ilgili gerekli çalışmayı yapmalı. Belediye olarak eksiği hissedilen bir müze için başvurulduğunda 100. Yıl Parkı içerisinde-geniş bir mekan tahsis ederek bu soruna yardımcı olabiliriz. Konuyu belediye meclisine öneririz. Belediye olarak turistin kente ilgisini artırmak ve kentte rahat etmesini sağlamak için gerekli gayreti gösteriyoruz ve göstermeye de hazırız” dedi.

Müze Müdürü Hamza Güllüce ise, en büyük eksiklerinin mozaikleri tanıtacak geniş bir yer olduğunu, bunun için de en uygun yerin Fuar olanı olabileceğini söyledi. Zeugma’dan çıkarılan birbirinden değerleri eserleri, mozaikleri tanıtacak, sergileyecek yer sıkıntısı çektiklerini söyleyen Güllüce konuşmasına şöyle devam etti: “Mevcut yerimiz yeterli değil. Bu nedenle mozaiklerin çoğu depolarda. Bir kısmını turistlerin görebileceği şekilde imkanlar ölçüsünde tanıtabiliyoruz. Mozaikler duvara asılı olarak değil, yerde güzeldir. Doğrusu da bu. Ancak biz yer sıkıntısı nedeniyle her iki şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Zeugma’dan çıkan mozaiklerin sergilenebilmesi için geniş bir alana ihtiyaç var. Şu an elimizdeki mozaikler 1200 metrekare civarında. Bu konuda belediyenin yardımcı olmasını istiyoruz. Zeugma kazı alanına geçicidir müze yapılabilir. Fakat asıl müze Gaziantep’e yapılmalı ki, gelen turistlerin bu kente faydası olsun.

GAP İdaresi Başkanlığından Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Serap Üzer, GAP bölgesinin önemli bir merkez, Zeugma’nın bu bölgede olmasının bir şans olduğunu açıkladı. Üzer, bu nedenle bölgenin ayrı bir duyarlılık içerisinde ele alınması gerekliğini bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *