ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zenginler kaçmıyor

Zenginler kaçmıyor
YAYINLAMA: 02 Aralık 2021 / 14.26
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2021 / 14.26
Gaziantepli sanayici ve iş adamları, Finansal Forum gazetesinde “zengin sanayici kenti terk ediyor” başlıklı habere tepki gösterdi. Haberin gerçekle ilgisi olmadığını, birçok kriz ve zor günler yaşayan Gaziantep’in zor koşullar altında üretim yaparak, ülkenin gelişimine önemli katkılar sağladığına dikkat çekildi. Sanayici ve işadamları, Gaziantep’in ülke ekonomisinin önemli bir dişlisi konumunda olduğunu vurguladı.

Kenti terkeden sanayici yok

Gaziantepli sanayicinin üretime devam ettiğini belirten yetkililer, her şeye rağmen üretmeye çalıştıklarını, “zengin sanayici Gaziantep’ten kaçıyor” başlıklı haberin üzücü ve gerçekle ilgisinin olmadığını kaydederken, tepkisini şöyle dile getirdi: “Haberin içeriği incelendiğinde zengin sanayicilerin Gaziantep’ten kaçtığı şeklinde hiçbir bilgiye rastlamak mümkün değil” diye konuştu.

İlgililer, Gaziantepli sanayicinin memleketini bırakıp gitme gibi bir niyeti, geçmişte olmadığı gibi, bugün de söz konusu değil. Gaziantep, üretim anlayışı ve girişimciliği ile her zaman örnek gösterilmiştir. Sanayicimiz, her zaman makine sayısı, istihdam sayısı ve üretim kapasitesi ile örülmüştür.

Her şeye rağmen üretim devam ediyor

Ülkede yaşanan tüm olumsuzluklara ve üretimin önündeki engellere rağmen üretime devam edildiğinden bu noktaya geldiğini hatırlatan yetkililer, “Gaziantep bir sanayi kenti. Körfez krizi sonucu oluşan tüm olumsuzluklara rağmen memleketini terk etmemiş, zorlukları 12 yıl boyunca başarıyla göğüs germiştir. Bugün Orta Doğu pazarının yerine yenisini koymuştur. Savaştan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sanayisinde olumsuz etkilendiği doğru. Ancak bu sadece bizim bölgelerimize ait bir olgu değil. Bugün Türkiye, hatta dünyayı ekonomisi bir durgunluk döneminden geçiyor. Gaziantepli sanayici, dün olduğu gibi bugün de yatırımlarını Gaziantep’e yapacaktır” şeklinde konuştu.

Gerçeklerden uzak

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da, Finansal Forum gazetesinde yayınlanan Irak Savaşı nedeniyle zengin sanayici Antep’ten kaçıyor başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Aslan, gazetede yer alan haberin gerçekle ilgisinin olmadığını, bir çok kriz ve zor günleri yaşayan Gaziantep’in zor koşullar altında bile üretimi yaparak, ülkenin gelişimi önemli katkı sağladığını söyledi.

İş adamları Gaziantep’i terk etmek yerine daha çok çalışma yolunu seçmişlerdir

Türkiye’nin mevcut ekonomik yapısı ve yaşanan pek çok krize rağmen üretim trendinin yavaşlatılmadığını belirten Aslan, “Her geçen gün üretim ve ihracat portföyünü daha arttırmak amacıyla büyük bir özveriyle çalışan Gaziantepli sanayicilere, kenti terk ediyorlar şeklindeki yaklaşımı kabul etmek mümkün değil. Gaziantepli sanayici ve iş adamlarının kararlı girişimleri sonucunda hiçbir yerden destek almadan bugünkü ekonomik başarıyı elde etmiştir. İş adamları Gaziantep terk etme yerine, daha çok çalışma yolunu seçmişlerdir” dedi.

Türkiye ekonomisinin önemli bir dişlisi konumunda

Gaziantep’in, ülke ekonomisinin önemli bir dişlisi konumunda olduğunu, bugün üretimi ile, ihracatı ile  istihdamıyla modern kent olarak değerlendirildiğini ifade eden Mehmet Aslan, ne kadar zor olursa olsun, Gaziantep’in üretim-ihracat ikilisini aynı tempoyla sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Gaziantep, mücadeleci kimliğiyle öncü olmuştur

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de “Haberi büyük bir üzüntüyle okudum. Zira haberin başlığında Gaziantep’e atfedilen yorum haberin içeriğinde de anlaşılacağı gibi Gaziantep için geçerli olmayıp, Güneydoğu’daki diğer illerde Diyarbakır, Şırnak, Hakkari yaşanan olayları ve buradaki sanayicilerin görüşlerini yansıtmaktadır. Ancak, böylesi bir gelişmenin yaşanmadığı ve yaşanmayacağı Gaziantep’in de aynı çerçevede değerlendirilmesi, Gaziantep sanayisi için zarar verici, Gaziantep sanayici ve içinde üzüntü verici nitelik kazanmıştır” dedi.

Ekonomik krizlerde gösterdiği mücadeleci kimliğiyle önce bir misyon kazanmış, sanayileşme modeli ile Türkiye’ye örnek olmuş ve bu hasletleri dolayısıyla bugünlerde bir marka şehir olma yolundaki Gaziantep’i bu şekilde yansıtmanın sanayicilere yapılacak en büyük haksızlık olduğunu kaydeden Koçer, “Gaziantepli sanayici model olma noktasına taşıyan en büyük farkları yaşadıkları kente sahip çıkmalarıdır. Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep sloganını yaşam felsefesi haline getiren ve bu anlayışa her platformda dile getiren Gaziantepli sanayicinin, gazetede yazıldığı gibi bir yaklaşım sergilemesi mümkün değildir. Gaziantep’e yüklenmeye çalışan ve büyük bir haksızlık olarak nitelendirilebilecek bu negatif davranış biçimi, bu kentin girişimci ruhuna ve şehrin karakterine uygun değildir. Zira Gaziantepli sanayici hiçbir zaman pes etmemiş, hiçbir zaman yaşadığı kenti terk etmemiştir” diye açıklamada bulundu.

Koçer ayrıca “Gaziantepli sanayiciler bugün içinde bulunduğumuz savaş ortamına rağmen, yine işinin başındadır ve üretmeye devam etmektedir. Ancak Türk hava yolları seferlerinin durdurulmasının yarattığı sıkıntı inkar edilmeyecek bir gerçektir. Her şeye rağmen üretme kararlılığındaki bir kentin hava ulaşımını kesmek, o kentin dünyayla irtibatını kesmek, elini kolunu bağlamak demektir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *