ANASAYFA arrow right Yaşam

Zelenski: Zaporijya’da radyasyon felaketine çok yaklaştık

YAYINLAMA: 26 Ağustos 2022 / 15.51
GÜNCELLEME: 26 Ağustos 2022 / 15.51
Rusya güçlerinin kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali’nin elektrik şebekesiyle bağlantısı ilk defa dün kesildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve Rusya Devlet Duması Konseyi, elektrik bağlantısının yeniden sağlanmasının ardından açıklama yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili dün (25 Ağustos) bir açıklama yaparak "radyasyon felaketine çok yaklaşıldığını" söyledi.

Zelenski'nin açıklaması, Mart ayının başından bu yana Rusya güçlerinin kontrolünde bulunan nükleer santralin dün tarihinde ilk defa elektrik şebekesiyle bağlantısının kesilmesinin ardından geldi.

Nükleer santrale elektrik bağlantısının yeniden sağlanmasının ardından konuşan Zelenski, "Dünya, radyasyon felaketine çok yaklaştı" dedi.

Zelenski ayrıca Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) alana acilen erişim sağlamasına izin verilmesini talep etti.

Santralin elektrik bağlantısının kesilmesinden Rusya'nın sanral yakınlarındaki bir kömür santralinin kül çukurlarına ateş açmasını sorumlu tutan Zelenski, "Rusya, Ukrayna ve tüm Avrupalıları bir radyasyon felaketini bir adım ötelerine getiren bir duruma soktu" dedi.

Zelenski ve ABD Başkanı Joe Biden da dün yaptıkları telefon görüşmesinin ardından Zaporijya Nükleer Santrali'nin tüm kontrolünün Ukrayna'ya ve IAEA'ya verilmesi için Rusya'ya çağrıda bulundu.

IAEA yetkililerinin Zaporijya Nükleer Santrali'ni ziyaret edebilmesi için müzakereler devam ediyor. Ukrayna'nın devlet nükleer enerji şirketi Energoatom, konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada yaklaşık 40 yıldır çalışan nükleer santralin elektriğinin dün ilk defa tamamen kesildiğini açıkladı.

Elektrik, santraldeki soğutma ve güvenlik sistemlerinde kullanılıyor.

Rusya, Ukrayna'yı kınadı

Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması Konseyi de dün Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki duruma ilişkin açıklama yaptı.

Nükleer santralin "Ukrayna ordusunun saldırıları nedeniyle tehdit altında olduğunu" belirtilen Devlet Duması Konseyi, "Ukrayna askeri güçlerinin Avrupa'nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Enerji Santrali'ne yönelik son birkaç haftadır süren saldırılarını kararlı şekilde kınıyoruz" dedi.

Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"Santralin kritik öneme sahip altyapısı saldırılara maruz kalıyor. Nükleer ve fiziksel güvenliğin ihlali, Avrupa kıtasının merkezinde büyük felaketle karşı karşıya. Santrale yönelik saldırı emrini veren Kiev'in pervasız eylemlerinin sonuçları gerçekten korkunç olabilir.

"Duma Konseyi, Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), ülke parlamentoları, parlamentolar arası örgütler ve kurumları, Ukrayna yönetiminden Zaporijya Nükleer Enerji Santrali'ne ve diğer objelere ateş açmayı derhal durdurmasını talep etmeye çağırıyor.

"Bunların imha edilmesi radyoaktif, kimyasal ve biyolojik kirlenmeye ve büyük felakete yol açabilecek."

Açıklamada ayrıca, "Rusya tarafının IAEA uzmanlarının santralde bulunması için elinden geleni yapmaya hazır olduğu" kaydedildi.

Zaporijya Nükleer Santrali hakkında

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor. 6 nükleer reaktör bulunan ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini sağlıyor.

Santral, 4 Mart'ta Rusya tarafından ele geçirilmişti. Halihazırda Rusya ordusu kontrolünde olan santralin çevresinde topçu saldırıları yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya bu saldırılar konusunda birbirini suçluyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *