ANASAYFA arrow right Dünya

"Zehir" Krizinde Yeni Adım: İngiltere 23 Rus Diplomatı ihraç ediyor

"Zehir" Krizinde Yeni Adım: İngiltere 23 Rus Diplomatı ihraç ediyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Londra'da eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yuliya'yı Rusya'nın zehirlediğini söyleyen İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesindeki 23 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. İngiltere ayrıca BM'yi acil toplantıya toplantıya çağırdı.
Londra'da eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yuliya'yı Rusya'nın zehirlediğini söyleyen İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesindeki 23 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. İngiltere ayrıca BM'yi acil toplantıya toplantıya çağırdı.
Eski çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulya 4 Mart'ta İngiltere'nin başkenti Londra'nın Salisburry bölgesindeki bir bankta baygın bulunmuştu.
Yapılan olay yeri incelemeleri sonucu ikilinin oturdukları bankın yakınlarındaki "Zizzi" adlı bir restoranda aldıkları kimyasal sonucu zehirlendiğinden şüphelenildi. Baygın bulundukları tarihten bu yana komadan çıkamayan ve sinir sistemini çökerten bir madde tarafından zehirlendikleri belirlenen ikili hakkında yapılan resmi açıklamalarda Rusya işaret edildi.
May: Rusya daha önce de bu maddeyi üretmişti
İngiltere Başbakanı Theresa May hafta başında parlamentoda yaptığı açıklamada "Porton Down'daki Savunma Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarı'nın dünyaca ünlü uzmanlarının bu kimyasal madde hakkındaki pozitif tespitini temel alarak, Rusya'nın daha önce de bu maddeyi üretmiş ve yeniden üretme kapasitesine sahip olduğunu biliyoruz.
"Rusya'nın geçmişinde devlet destekli suikastler var. Rusya'nın bazı taraf değiştirenleri suikast için meşru hedef gibi gördüğü sonucuna vardık. Hükümet, Sergey ve Yulya Skripal'in yaşadığı olayın sorumlusunun büyük ihtimalle Rusya olduğunu düşünüyor" dedi. May ardından Rusya'ya resmi bir cevap verilmesi için bugüne kadar süre tanımıştı.
Soğuk Savaş'tan beri en büyük ihraç
İngiltere Başbakanı May, bugün de Viyana Sözleşmesi'ne dayanarak 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı. Bu karar İngiltere kökenli yayın kuruluşları tarafından "Soğuk Savaş yıllarından beri en büyük ihraç" olarak nitelendi. Bunun yanı sıra İngiltere Kraliyet ailesinin de Rusya'da düzenlenecek olan 2018 Dünya Kupası'na katılmayacağı belirtildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, hafta başında bir karşı açıklama yaparak İngiltere yönetiminin söylemlerini "sirk şovu" olarak nitelendirmiş ve "Provokasyona dayalı bir siyasi kampanyanın parçası" ifadelerini kullanmıştı.
Dışişleri BM'yi acil toplanmaya çağırdı
İngiliz Dışişleri'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise soruşturmada gelinen aşama hakkında bilgi vermek için BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdığı belirtildi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da resmi twitter hesabından İngiltere Başbakanı Theresa May'i "mentionlayarak" yaptığı paylaşımda "Theresa May'a büyük olasılıkla Moskova tarafından gerçekleştirilmiş olan bu acımasız saldırı karşısında tam desteğimi ifade etmek isterim. Konuyu Avrupa Konseyi'nin gelecek haftaki gündemine almaya hazırım" dedi.
Ajan Skripal 2006 yılında takas edilmişti
Rusya'daki mahkeme, İngiltere için de ajanlık yaptığı suçlamasıyla 2006 yılında Sergey Skripal'e 13 yıl hapis cezası vermişti.
Skripal, 2010 yılında ABD'nin tutukladığı 10 Rus ajanı ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da takas edilen 4 ajan arasındaydı. (PT)
*Kaynak: Guardian, Daily Mail, Sputnik
Eski ajan Sergey Skripal (sağda) ve kızı Yulya olaydan bir yıl önce Zizzi restoranda bu pozu vermişti.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *