ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zamlar ve enflasyon endişe uyandırıyor...

Zamlar ve enflasyon endişe uyandırıyor...
YAYINLAMA: 24 Ekim 2021 / 16.55
GÜNCELLEME: 24 Ekim 2021 / 16.55
Türkiye'nin yeni hükümet ve birlikte 2003 yılının önüne bir takım hedefler koyduğunu belirten sanayiciler, bu hedeflerin gerçekleşebilmesi için de 2003 yılının iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sanayiciler, Ocak ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasının kaygı verici olduğuna dikkat çekerek, ekonominin savaşa kilitlendiğini, akaryakıta yapılan zamların piyasaları olumsuz etkilediğini vurguladılar.

Enflasyondaki artış sanayiciye endişelendirdi

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Akif Ekici, geçen 2-3 aylık dönemde, hedeflerin gerçekleştirileceğine olan inançlarının hayli güçlü olduğunu, ancak Ocak ayı enflasyon rakamları Irak savaşı konusundaki belirsizlikler ve birbiri ardına yapılan zamlardan endişe duyduklarını söyledi. Ekici, enflasyon beklentilerinin 2002 yılında yakalanan düşüş trendinin, 2003 yılında da devam etmesi şeklinde olduğunu belirterek, “2002 yılı boyunca gerileyen enflasyon 2003 Ocak ayında yeniden tırmanışa geçtiği nokta TF için öngörülen 2003 yılı fiyat artış hedefi yüzde 17.4, bunun %5 6'sı Ocak ayında gerçekleştirildi. Bu da gösteriyor ki, hedeflenen yıllık enflasyonun, yani 17.4 tutturulması zor görünüyor. Hükümet bu konuda gerekli almalı” dedi.

Akaryakıt zamları rahatsız ediyor

Birbiri ardına yapılan zamların piyasaları olumsuz etkilediğini hatırlatan OSB Başkanı Ekici, “İmalat sektöründeki zamlar %5 1'i buldu, bu durum insanlarımız tedirgin ediyor ve enflasyonun körüklüyor. Enflasyonda 2002 yılında yakalanan başarı, 2003 yılında kararlılıkla sürdürülmeli” diye konuştu.

Ekonomi savaşa kitlenmiş durumda

Irak Savaşı'nın da ülke ekonomisine büyük zarar vereceğini söyleyen Ekici sözlerine şöyle devam etti: Irak savaşı konusunda hükümetin ABD'nin yanında yer alacağını açıklaması, ABD'yi daha da umutlandırdı. Ancak, BM kararı olmadan savaşın içinde yer almak yanlış olacaktır. Savaş söylentisi bile insanların tedirgin etmeye yetiyor. Ekonomi, savaşa kitlenmiş durumda. Olası bir savaşta Türkiye ekonomisi büyük zarar görecek. Bunu şimdiden yaşıyoruz. Ortadoğu ihracatında sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Yatırım yapacak insanlar, acaba yarın ne olacak diye haklı olarak beklemek zorunda kalıyor. Savaş durumunda, sadece ekonomi değil insanlık da büyük zarar görecek. Bu yüzden, Barış girişimi sonuna kadar devam ettirilmelidir biz Savaş istemiyoruz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *