ANASAYFA arrow right Ekonomi

Zamlar, sanayi şehri ve ihracat şampiyonu şehrin sanayisini çok olumsuz etkileyecek

Zamlar, sanayi şehri ve ihracat şampiyonu şehrin sanayisini çok olumsuz etkileyecek
YAYINLAMA: 01 Temmuz 2021 / 16.32
GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2021 / 21.06
Halkı elektrik çarptı, doğalgaz yaktı… Halk daha da yoksullaşacak

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası 12. Dönem Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, elektrik ve doğal gaz zammı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bugünden itibaren geçerli olmak üzere halkın ve sanayicimizin üzerinde ciddi maliyet yükü olacak zamlar geliyor. Tek seferde elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12, LPG 60 kuruş zam uygulamaya giriyor. Halkın ve sanayicinin ana gideri ve maliyeti olan bu kaynaklara yapılan zamlar sonucunda enflasyonun tetiklenmemesi imkânsız. Enflasyonun yüzde 10- yüzde 12’lerde kalması demek, açıklanan istatistik rakamlarına müdahale var demenin net şeklidir” dedi.

Sanayici zamlardan gelen maliyet artışlarını sübvanse etmek için her türlü yolu arayacak

Ovayolu, “Yapılan bu zamlar neticesinde halkın geçimi daha da zorlaşacak ama hamdolsun Karadeniz'de gaz bulduk diye ironi yapıp mutlu olacağız ve sevineceğiz. Gelelim sanayide kullanıma; daha önceleri sanayide kullanıma bu kadar zam oranı yansıtılmazdı. Ancak son dönemlerde enerji zamların oranı sanayimizi daha fazla yansıtılmaktadır. Bu zamların sanayi şehri ve ihracat şampiyonu şehrin sanayisini olumsuz etkileyeceği kuşkusuz. Sanayici bu zamlardan gelen maliyet artışlarını sübvanse etmek için her türlü yolu arayacaktır. Vergi afları çıkartmanın, istihdam destekleri çıkartmanın yetmeyeceğini bizi yönetenlere bildirmek isterim. Bir gece ansızım bu kadar yüksek oranda ve tek seferde zam yaparsanız sanayimizin rekabet gücünü çok ama çok zedelersiniz. Sanayimizin yani üretimin ana girdisi olan elektriğe ve doğalgaza ansızın bu kadar zammın gelmesi önceden imzalanmış satış siparişleri sözleşmelerini sanayicilerimizi sıkıntıya sokacağını üretim maliyetlerindeki artışlardan dolayı zarar edeceklerini ve hatta iflas edeceklerinin açık ve net şeklidir” diye konuştu.

Açıklanan yenilenebilir enerji kaynakları verilerinin doğru olduğu şüpheli hale geldi

Ovayolu, “Halkın gündeminde zaten hayat pahalılığı varken pandemiden dolayı tüm emtia fiyatları artmış iken, halkın alım gücü bu kadar zayıflamışken üstüne bu zamlar halkı daha da yoksullaştıracaktır. Kademeli zam süreçlerini bir şekilde atlatan sanayicimizin tek seferde ve bu kadar yüksek oranda gelen zamları üretim maliyetlerine nasıl yansıtacakları aşikârdır” diye Ovayolu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı bu kadar yaygınlaşmış iken bu zamlara anlam vermek de mümkün değil.  Hemen hemen yenilenebilir enerji kaynaklarının tüm çeşitleri ülkemizde kullanılıyor olmasına rağmen ve ciddi oranda kullanım artışı olmasına rağmen ana enerji kaynaklarımız olan doğalgaza ve elektriğe bu kadar zam gelmesi açıklanan yenilenebilir enerji kaynakları verilerinin de doğru olduğunu şüpheli duruma düşürmektedir.  Bu işte bir terslik var, ya açıkladınız rakamlar yanlış ya da uygulama yanlış.

Kandırmayalım o zaman halkımızı gaz bulduk hamdolsun diye.  Bu kadar zamlara halk daha ne kadar dayanacak göreceğiz zamların geri çekilmesi için toplumsal bilincin oluşması gerektiği düşüncesindeyim zamların en kısa sürede geri alınması gerekmektedir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *