ANASAYFA arrow right Ekonomi

Zamlar nedeniyle alım gücü düştü, yoksulluk arttı

Zamlar nedeniyle alım gücü düştü, yoksulluk arttı
YAYINLAMA: 01 Mayıs 2020 / 20.01
GÜNCELLEME: 01 Mayıs 2020 / 20.01
TÜMTİS Gaziantep Şubesi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı

Açıklamayı yapan TÜMTİS Gaziantep Şube Başkanı Mahmut Canyurt, COVİD-19 salgın sürecinde milyonlarca işçinin işten çıkarıldığını veya ücretsiz izne gönderildiğini söylerken, “Temel tüketim maddeleri başta olmak üzere yapılan zamlar nedeniyle alım gücü düştü, yoksulluk arttı. Temel gıda maddeleri bile emekçiler için lüks haline geldi” dedi.
Salgın koşullarında bütçeden çalışanlara yeterli ödenek ayrılmadı
Başkan Canyurt, “Rızası dışında ücretsiz izne çıkarılan işçinin haklı nedenle sözleşmesini feshetme, kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkı elinden alındı. Grev, toplu sözleşme süreçleri durdurularak sendikal haklar askıya alındı. İşsizler ordusuna 5 milyon kişi daha eklendi, esnek çalışma modellerini yaygınlaştıran, kalıcı hale getiren düzenlemeler devreye sokuldu. Vergi gelirlerinin büyük çoğunluğu çalışanların maaşlarından alınmasına rağmen salgın koşullarında bütçeden çalışanlara yeterli ödenek ayrılmamıştır. İşçilerin kredi borçları, elektrik, doğalgaz, su telefon vb. faturaları devlet tarafından ödenmesi bir tarafa ertelenmesi dahi söz konusu olmamıştır” şeklinde konuştu.
Gelir dağılımındaki adaletsizlik ortadan kaldırılmalı
COVİD-19’dan ölümler dâhil olmak üzere yüzlerce işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini vurgulayan Canyurt, yoksulluğun giderek arttığını ve açlık tehlikesinin kapıya dayandığı salgın koşullarında talepleri için mücadelenin her zamankinden daha acil ve yakıcı hale geldiğinin altını çizdi. “Sağlık ve eğitim hizmetleri kâr amacı ile faaliyet yürütülen alanlar arasından çıkarılarak kamu eliyle yürütülmeli. Demokrasinin yapı taşı olan sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ortadan kaldırılmalı, vergide adalet sağlanması için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı, asgari ücretten vergi alınmasına son verilmelidir” ifadelerini kullandı.
İşsizlik ve kayıt dışı istihdam ortadan kaldırılmalı
Canyurt, işsizlik ve kayıt dışı istihdamın ortadan kaldırılması gerektiğini kaydederken, “İşsizlik sigortası fonundan işverenlerin desteklenmesi gibi amacı dışında kullanılmasına son verilmeli ve işsiz kalan işçiler hiçbir koşul ileri sürülmeden fondan yararlandırılmalıdır. Kısa çalışma ödeneği ve ücret nakit desteği ödemesi asgari ücretten az olmamalıdır. Salgın koşullarında çalışmanın zorunlu olduğu hallerde haftalık çalışma süreleri en fazla 30 saatle sınırlandırılmalı, hafta tatili 2 gün olarak düzenlenmeli ve ücretlerden kesinti yapılmamalıdır. Kıdem tazminatı gibi işçilerin en önemli kazanımları korunmalı ve esnek çalışma uygulamalarına son verilmeli” diye açıklama yaptı.  
Tüm işyerleri salgın hastalık açısından bir an önce denetlenmeli
TÜMTİS Gaziantep Şube Başkanı Mahmut Canyurt, konuşmasına şöyle devam etti: “Bakanlık tarafından tüm işyerleri salgın hastalık açısından bir an önce denetlenmeli, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri açısından gerekli tedbirleri almayan işverenlere ağır yaptırımlar uygulanmalı, işyerlerinde koruyucu önlemler arttırılmalı, standartlara uygun maske, eldiven ve dezenfektan malzemeleri tamamlanmalı, tedarikinde zorluk olur ise devlet bu işyerlerine öncelik tanımalıdır. Denetimlere rağmen uygun sağlıklı çalışma koşullarının oluşturulmadığı işyerlerinde işten çıkmak isteyen işçiye kıdem tazminatları herhangi bir koşula bağlı olmaksızın derhal ödenmelidir.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *