ANASAYFA arrow right Ekonomi

Zamlanmaya devam eden Ayçiçek yağına palm ve soya yağı formülü

Zamlanmaya devam eden Ayçiçek yağına palm ve soya yağı formülü
YAYINLAMA: 24 Mart 2022 / 15.02
GÜNCELLEME: 24 Mart 2022 / 15.02
Ayçiçek yağı fiyat artışlarının süreceğini söyleyen FAO Başkanı ,‘Türkiye gibi büyük ayçiçeği ithalatçıları palm, soya, kanola gibi bitkisel yağlara yönelmeli’ dedi.

Ayçiçek yağında zamlanma devam edeceği öngörülüyor. Yağdaki zamlanma sorunu ithal palm ve soya yağlarıyla çözüleceği iddia edildi. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başkanı Qu Dongyu, global gıda fiyatlarına dair yaptığı açıklamada, “Arzda durum belirsiz. Türkiye gibi büyük ayçiçeği ithalatçıları palm, soya, kanola gibi bitkisel yağlara yönelmeli” dedi. Soyanın yüzde 95'ini, palm yağının ise tamamını ithal edildiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, “Bu açıklama küresel soya ve palm yağı stoklarını eritmek için Türkiye'ye ‘daha fazla ithal et' demektir” ifadesini kullandı.

Sözcü’de yer alan habere göre Kapıkıran, “Türkiye'de kullanılan soyanın yüzde 90'ı GDO'lu ülkelerden ithal ediliyor. Tek çıkış yolumuz üretimi artırmak ama hükümetin karnesine baktığımızda bunun yerine hep ithalata yöneldiğini görüyoruz. Bu durum, piyasadaki açığın, fiyatı ayçiçek yağına göre ucuz olan soya ve palm gibi yağlardan ithalat yapılarak kapatılacağını düşündürüyor” dedi.

Tarım Bakanlığı mart başında ayçiçek, kanola, mısır, palm yağlarında gümrük vergisini 30 Haziran'a kadar sıfırlamıştı.

Murat Kapıkıran, yağlık ayçiçeği ekimleri başlamadan destekleme tutarlarının açıklanması gerektiğini belirtti. Kapıkıran, “Küresel yağlık ayçiçeği fiyat artışları ve beklentilere göre ayçiçeği alım fiyatları üretim başlamadan açıklanmalı. O zaman çiftçi yağlık ayçiçeği ekim kararı alır ve ithalat ihtiyacı çok daha azalır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *