ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yüzlerce çiftçi malını satamadı, yüzbinlerce kilogram ürün israf oldu

Yüzlerce çiftçi malını satamadı, yüzbinlerce kilogram ürün israf oldu
YAYINLAMA: 11 Mayıs 2021 / 20.16
GÜNCELLEME: 11 Mayıs 2021 / 20.24

Büyük market zincirleri ve alışveriş merkezlerinin açık pazar yerlerinin ise kapatılmasının gıda tedarik zincirini daha da zor duruma düşürdüğünü kaydeden Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, “Yüzlerce çiftçi malını satamadı, yüzbinlerce kilogram ürün israf oldu. Pazar yerlerini kontrollü bir şekilde açık tutmak varken kapatmak; gıda arz zincirini, çiftçiyi, köylüyü ve küçük yetiştiriciyi zarar ettiren, israfı arttıran bir yanlıştı” dedi.

Yeşil sebze ve meyve fiyatlarındaki artış yüzde 40’ların üzerinde

Pandemi de yanlış uygulamaların gıda israfını artırdığını ve gıda güvencesinin risk altında olduğunu söyleyen Aydın, “Yanlış ekonomi politikaları, tarım ve hayvancılık alanında bir türlü istenen iyileşmeyi gösteremeyen ülkemiz pandemi ile birlikte bu sorunların daha da derinleştiği bir ülke konumuna geldi. Bir önceki yıla göre yeşil sebze ve meyve fiyatlarındaki artış yüzde 40’ların üzerinde. 1 kg kuşbaşının 100 lira, 1 adet yumurtanın fiyatı 1 lirayı geçti. Alım gücü bu kadar artmayan düşük gelirli vatandaşların sağlıklı ve yeterli gıdaya erişmesi giderek güçleşti” tespitini yaptı.

Tarım emekçileri ürünlerini ulaştırmakta ve satmakta zorlanıyor

Türkiye’nin artan enflasyon ve azalan alım gücüne karşı ucuz ve sağlıklı bir lojistik ve dağıtım altyapısına ihtiyacının olduğunun altını kalın harflerle çizen Aydın, “Pandemi koşullarında satışların azalması, satış yerlerinde alınan tedbirlerin gıda arzını zor duruma sokması ve pazaryerleri ve marketlere getirilen kısıtlamalar; zaten zor durumda olan gıda işletmelerini ve çiftçileri zor duruma düşürmektedir. Özellikle kırsal alanda geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayan küçük hane işletmecileri ve tarım emekçileri ürünlerini ulaştırmakta ve satışını yapmakta zor durumdalar” dedi.

Türkiye pandemide en az sosyal destek sağlayan ülkeler arasında yer aldı

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, gıda güvencesini sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için, herkesin her an ekonomik ve fiziki açıdan yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi olarak açıkladı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Asgari ücret civarında çalışan vatandaşların temizlik, hijyen ve maske masrafları ile birlikte sağlıklı ve dengeli beslenmesi mümkün görünmemektedir. Düşük gelirli vatandaşın enflasyon ve artan gıda fiyatları karşısında içine düştüğü durum çeyrek yüzyıldır yürütülen gıda ve tarım politikalarının çarpıcı bir sonucudur. Tüm dünyada gıda fiyatlarının son 8 yılın zirvesinde, birçok ülkede düşük gelirli vatandaşların yardımına pandemi destekleri yetişti. ABD bütçesinin yüzde 25 ini, Yeni Zelanda yüzde 19 unu, Almanya yüzde 13’ünü ayırırken Türkiye yüzde 1,9 ile pandemide en az sosyal destek sağlayan ülkeler arasında yer aldı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *