ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yüzde yüzlere varan ürün kaybı yaşanıyor

Yüzde yüzlere varan ürün kaybı yaşanıyor
YAYINLAMA: 01 Ocak 2021 / 17.51
GÜNCELLEME: 01 Ocak 2021 / 17.51
Türkiye’de hububat üretimini olumsuz etkileyen en önemli zararlılardan birinin Süne olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Celal Orhan, yoğunluğun yüksek olduğu alanlarda zamanında müdahale edilmezse yüzde 100’lere varan ürün kayıplarına neden olduğunu açıkladı.

Orhan, bu yıl 150 bin dönüm alanı yer aletleriyle, 600 bin dönümlük alanı da uçaklarla ilaçlayacaklarını, 30 personel ve 10 aracın bu hizmette görevlendirildiğini bildirdi. Tüm ekinlerin, teknik incelemeleri yapılarak, sünenin gelişiminin takip edildiğini söyledi.

Orhan, “Bu çalışmaları mesai saatleri dışında yapıyoruz. Sünenin en önemli düşmanı onun yumurtalarını öldüren faydalı böceklerdir. Süne yumurtalarına zarar veren faydalı resmi olmadığı alanlarda metrekarede 10 ve daha fazla sünenin görüldüğünde ilaçlı mücadele yapılmalıdır. İlaçlı mücadele yer aletleri ve uçakla yapılmaktadır. En etkili mücadele yer aletleridir. Süne yoğunluğun yüksek, mücadele alanının geniş olduğu alanlarda, zorunlu olarak uçakla mücadele yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Orhan, uçakla mücadelenin bazı şartlan olduğunu kaydederek, “Uçakla yapılan ilaçlamalar 1.5-3 metre yükseklikten yapılması gerektiği için arazinin engebeli olmaması lazım. Bazı yerlerde elektrik direklerinden dolayı uçaklar biraz fazla havalanıyor ve o bölgedeki ilaçlama etkisini kaybediyor. Mücadele alanında faydalı böcekler olmamalı. Kanal, akarsu, baraj, gölet gibi su kaynaklarına en az 1.5 Km uzakta olmalı” dedi.

Üreticilerin dikkat etmesi gereken bazı şartlarda olduğunu bildiren Orhan “İlkbaharda sürekli olarak tarla kontrollerini yapmaları, süne göç ve yayılma hareketlerini Tarım İl Müdürlüklerine bildirmeleri, İl müdürlüklerinin tavsiyelerine uygun olarak mücadeleye katılmaları gerekmektedir. Hububat alanları ile polikitür tarıma imkan sağlayan çevresindeki su kaynakları kirletilmemelidir. Hububat ekinlerinin toplulaştırılması ve arpa ile buğday ekinlerinin ayrı ayrı alanlarda üretimi sağlanmalıdır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *