ANASAYFA arrow right Siyaset

Yüzde 55'lik kesim 'erken seçim' istiyor

Yüzde 55'lik kesim 'erken seçim' istiyor
YAYINLAMA: 09 Kasım 2021 / 19.23
GÜNCELLEME: 09 Kasım 2021 / 19.23
Aksoy Araştırma tarafından düzenli olarak yapılan Türkiye Monitörü araştırmasının 44 hafta sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre halkın en önemli sorunu hayat pahalılığı olurken, katılımcıların yüzde 76’sı ülkenin kötüye doğru gittiğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 65’i karar verici olması durumunda parlamenter sistemi getireceğini belirtirken yüzde 55’i de "erken seçim gerekli" dedi.

Türkiye Monitörü araştırmasında katılımcılardan olası bir seçim olması durumunda hangi partiye oy verecekleri soruldu.

Araştırmaya katılanların yüzde 14,2’si kararsız olduğunu, oy kullanmayacağını ve belirtmek istemediğini ifade etti.

Yüzde 14,2’lik grup dağıtıldığında olası bir seçimde en yüksek oy oranını alan parti yüzde 30,7 ile AKP oldu.

Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’nin oy oranı ise yüzde 8,7 oranındaydı. Buna göre Cumhur İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 39,4 oldu.

HDP’nin oy oranı yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşirken AKP'den ayrılarak kurulan DEVA Partisi’nin oy oranı yüzde 2,6, Gelecek Partisi’nin oy oranı ise yüzde 1,1 seviyesindeydi.

Genel olarak değerlendirildiğinde AKP'nin sene başından bu zamana kadar oy kaybı yaşadığı, ancak buna rağmen en yüksek oy oranına sahip olan parti olduğu gözlemlendi.

Araştırmada katılımcılara Türkiye’nin genel olarak gidişatı hakkında da çeşitli sorular yönlendirildi. Katılımcıların yüzde 76’sı Türkiye’nin kötüye gittiği yönünde görüş bildirirken sadece yüzde 9,1’lik kesim Türkiye’nin iyiye gittiği düşüncesinde.

Türkiye’nin aynı olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 10,6, Türkiye’nin gidişatıyla ilgili kararsız olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 4,3 oldu.

Parti bazında incelendiğinde Türkiye’nin gidişatıyla ilgili diğerlerine göre daha olumsuz görüş bildiren gruplar CHP, İYİ Parti ve HDP grupları oldu. Türkiye’nin kötüye gittiğini belirten parti grupları sırasıyla yüzde 94,2, yüzde 95,7 ve yüzde 97,2 oldu.

AKP ve MHP seçmeninde de Türkiye’nin gidişatıyla ilgili olumsuz görüş hâkim durumda.

AKP seçmeninin yüzde 61,4’ü, MHP seçmeninin ise yüzde 60,8’i Türkiye’nin kötüye gittiğini belirtti.

Geçen aylardan farklı olarak Türkiye Monitörü 44 hafta araştırmasında seçmene Türkiye’nin en önemli sorunu açık uçlu olarak soruldu ve seçmenden aklına gelen ilk sorunu söylemesi istendi. Kelime analizi yöntemiyle analizi yapılan soruda seçmen en büyük sorun olarak ekonomi, hayat pahalılığı, enflasyonu ve işsizliği işaret etti.

Ekonomik gidişatın seçmenin algısını doğrudan etkilemesi bu kapsamda dikkat çekti.

Yıl sonu yaklaştıkça asgari ücrete gelecek zamla ilgili görüşmeler ve konuşmalar yeniden başladı. Buna paralel olarak Türkiye Monitörü 44 Hafta araştırmasında katılımcılara üç farklı soru yöneltildi.

Bu sorular Türkiye’de dört kişilik bir ailenin gelirinin ne kadar olması gerektiğine yönelikti.

Katılımcılardan açık uçlu olarak talep edilen rakamların analizi sonucunda seçmenin dört kişilik bir aile için belirlediği en düşük gelir 7.516 TL oldu.

Parti bazında incelendiğinde CHP, HDP ve İYİ Parti seçmenlerin Türkiye ortalaması üzerinde rakamlar belirlerken, AKP ve MHP seçmenleri Türkiye ortalaması altı rakamlar belirledi.

Türkiye’de ideal ücretin ne kadar olması gerektiğine yönelik diğer bir soru bir kişinin geliri üzerinden seçmene soruldu.

Seçmene göre Türkiye’de bir kişinin sahip olması gereken gelir ortalama 4.719 TL’ydi.

Araştırmaya katılanlara Türkiye’nin mevcut koşullarında erken seçime ihtiyaç olup olmadığı soruldu.

Katılımcıların yüzde 55’i erken seçime ihtiyaç olduğunu belirtirken, yüzde 30’u erken seçime ihtiyaç olmadığı yönünde görüş bildirdi. Erken seçim konusunda kararsız olduğunu belirten seçmenin oranı yüzde 15 oldu.

Parti bazında incelendiğinde AKP ve MHP seçmenlerinin erken seçime gerek olmadığı yönünde daha çok görüş bildirdiği tespit edildi.

AKP seçmeninin yüzde 55,1’i, MHP seçmeninin ise yüzde 46,1’i erken seçime gerek olmadığını belirtti.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *