ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yüzde 30, yüzde 70’i yönetiyor

Yüzde 30, yüzde 70’i yönetiyor
YAYINLAMA: 10 Ocak 2023 / 17.21
GÜNCELLEME: 10 Ocak 2023 / 17.21
DEHAP olayı ve erken seçim tartışmalarının temel nedeninin, yıllardır değiştirilmeyen siyasi partiler ve seçim kanunu olduğuna dikkat çekildi. Yargıtay’ın yerel mahkemenin DEHAP’la ilgili kararını onaylamasından sonra YSK‘nın kararını bugün açıklaması bekleniyor.

Oyların %30’unu alan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde %70’e sahip

Türkiye’nin yıllardır yasalardaki çarpıklık ve yetersizliğinden dolayı çok şey kaybettiğini vurgulayan Disk bölge temsilcisi ve Tekstil Sendikası Şubesi başkanı Muzaffer Subaşı, bugünkü DEHAP olayı ve YSK’nın içinde bulunduğu durum ve erken seçim tartışmalarının tümünün yasalardan kaynaklandığını ifade etti.

Siyasi partiler ve seçim kanununun değişmesini sivil toplum örgütleri olarak yıllardır hep dile getirdiklerini, ancak şu ana kadar hiçbir değişiklik yapılmadığını söyleyen Subaşı, “Siyasi partiler ve seçim kanunu değişmediği için %30 oy alan bir parti parlementoda milletvekili sayısının %70’i ne sahip olabiliyor. Böyle bir haksızlık, böyle bir yanlış nasıl göz göre göre kabul edilir? Seçmenin %30‘unun oyunu alan %70’e hükmediyor” dedi.

Parti genel başkanları hükümdar ve ağadır

Siyasi partilerin tümünün, muhalefetteyken bu yasaların değişmesi gerektiğini söylerken, iktidara geldikten sonra yasanın adından bile bahsetmediğini açıklayan Subaşı, sözlerine şöyle devam etti: “Parti genel başkanları hükümdar ve ağadır. Bir dedikleri iki olmaz. Koltuk hırsı vardır. Bu yüzden yasanın değişmesini istemiyorlar. Aslında demokratikleşmenin başında siyasi partiler ve seçim kanununun değiştirilmesi geliyor. İktidar bu konuda hiçbir mazeret ileri süremez. Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çoğunluğa sahip, gerekli çalışmayı ve düzeltmeyi mutlaka yapmalı.”

Çağın gerisinde kalan yasalar değişmeli

Sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin, çağın gerisinde kalan, ihtiyaca cevap vermeyen, günün koşullarına uymayan, yasaların değişmesi için gerekli çabanın gösterilmesi gerektiğini hatırlatan Subaşı, “Bu konuda odaların görüşü belli. Odalar öteden beri bu iki temel yasanın değişmesini, daha ileri giderek 12 Eylül anayasası olarak nitelendirilen anayasanın da kökten değişmesini istiyor” şeklinde konuştu.

Hukuk ne diyorsa o yapılmalı

Türkiye cumhuriyeti bir hukuk devleti olduğuna göre, DEHAP konusunda da YSK‘nın hukuka uygun karar vermesi gerektiğinin altını çizen Subaşı, hukuk ne emrediyorsa yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *