ANASAYFA arrow right Güncel

Yurt dışı uçuşlarının yüzde 90’ı kapalı

Yurt dışı uçuşlarının yüzde 90’ı kapalı
YAYINLAMA: 26 Kasım 2020 / 21.01
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2020 / 21.32
“Seyahat acentelerine 1 yıl ödemesiz 48 ay vadeli kredi verileceği açıklandı, ama bankalara gittiğimizde böyle bir kredinin karşılığının olmadığını söylediler”

Yurt dışı uçuşlarının yüzde 90’ının kapalı olduğunu dile getiren TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurul Başkanı İbrahim Halil Kılınç, “Acentelerin yüzde 90’ı uykuda” dedi ve ekledi: “Seyahat acenteleri panik halinde ve ne yapacaklarını bilmiyorlar. Acil olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu duruma el atması ve destek vermesi lazım.”

Faizsiz kredi imkanının bir an önce sunulmasını istiyoruz

“Şu anda tüm esnafa yönelik bir çalışma yapılıyor. Yakın zamanda Kredi Garanti Fonu destekli yüzde 14 faiz oranı ile seyahat acentelerine 1 yıl ödemesiz 48 ay vadeli kredi verileceği açıklandı, ama bankalara gittiğimizde böyle bir kredinin karşılığının olmadığını söylediler. Ziraat Bankası, bu kredinin yüzde 90’ını karta yükleyip, yüzde 10 nakit vereceğini ve bir yıl öteleme gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylediler. Yani hiçbir acentemiz bu kredileri kullanamadı. Dolayısıyla turizm seyahat acentelerine faizsiz kredi imkanının bir an önce sunulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Birçok acente kirasını ödeyemiyor

Başkan Kılınç, birçok acentenin kirasını ödeyemediğinin altını çizerken, “Satacak ve pazarlayacak ürünleri olmadığından kazançları yoktur. Sektör kültür tur ağırlıklı olarak devam ediyor. Hac ve umre yok. Yurt dışı uçuşlarının yüzde 902ı kapalı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İpekyolu Kalkınma Ajansı ile birlikte Rusya’da ki tur operatörlerini ağırladı. Mevcut durumu değerlendiremezken, geleceğe yönelik çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

1618 Sayılı Yasanın bir an önce hayata geçmesi gerek

1618 Sayılı Yasanın bir an önce hayata geçmesi gerektiğini kaydeden Kılınç, “Bu yasa geçmişin şartlarına göre yapılmış, fakat günümüzde koşullar değiştiğinden yasanında değişmesi gerekiyor. TÜRSAB Genel Merkezimiz, gerekli çalışmaları yapmış, ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı yasayı hayata geçirmiyor. Eğer hayata geçmiş olsa belgelerimiz 50-60 bin liraya değil de değerinde satılacak, acentelerin kontrol altına alınması kolaylaşacak” açıklamasında bulundu.

Acentelerimiz, turizm danışmanlığı yaparken, işlerini kaliteli olarak yapıyorlar

TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurul Başkanı İbrahim Halil Kılınç, acenteleri kontrol etmekte zorlandıklarını anlatırken, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bakanlık temsilcileri olmadan herhangi bir denetim yapamıyoruz. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü elinden gelen yardımı yapıyoruz, lakin personel eksikliği bulunuyor. Sektöre yönelik denetimlerimiz devam etmektedir. Acentelerimiz, turizm danışmanlığı yaparken, işlerini kaliteli olarak yapıyorlar.”

Denetimlerin tamamen TÜRSAB’a verilmesini istiyoruz

Kılınç, “Denetim yaparken yetkilerimizin artırılmasını istiyoruz. Çünkü Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden herhangi bir personel gelmeden denetim yapamıyoruz. Sadece tutanak tutuyoruz, bu tutanağı da ilgili kuruma götürüyoruz. Denetimlerin tamamen TÜRSAB’a verilmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *