ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yurt dışı kaynaklı hammadde fiyatlarında fahiş bir artış var

Yurt dışı kaynaklı hammadde fiyatlarında fahiş bir artış var
YAYINLAMA: 04 Temmuz 2021 / 19.54
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2021 / 20.25
Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, sektörün son durumunu Sabah’a anlattı.

Yoğun talep karşısında imalatçıların malzeme tedarikinde sıkıntı yaşadığını vurgulayan Başkan İnce, son bir yıl içerisinde ham maddeye yüzde 100 zam yapıldığına dikkat çekti.

İnce, “Yurt dışı kaynaklı hammadde fiyatlarında fahiş bir artış var. Hem esnafımız hem de vatandaşlarımız maske, mesafe ve hijyen kurallarına uysunlar ve aşılarını yaptırsınlar. Çünkü pandemi döneminde kan kaybeden sektörümüz önümüzdeki süreçte yaşanacak bir kapanmayı kaldıracak durumda değil. İnsanlar bu süreçte elindekilerle geçinmeye çalıştı, ama biriken kredi kartı, vergi ve kira borçlarını bu yaz sezonunda kapatma şansları yok. Yani sektör hiç durmadan çalışsa bile en az 2 yılda ancak toparlanır” ifadelerine yer verdi.

Yeni sezon zamlı açıldı

Başkan İnce, enerji maliyetlerinin, sigorta primlerinin, personel maaşlarının ve kiraların arttığının altını çizerken, “Bu süreçte zam yapılmaması talebimize rağmen yine zam yapıldı. Yeni sezon zamla açıldı diyebiliriz. Yan sanayi fuarı açıldı, fuarda fiyatlar döviz ile lakin biz Türkiye’de yaşıyoruz. Türkiye’deki üreticilerin elini taşın altına koyması gerekiyor. Zaten ayakkabıcısı, imalatçısı, perakendecisi 1,5 yıldır sıkıntı çekiyor. Piyasanın canlanması ve hareketlenmesi için daha makul fiyatlarla, daha anlaşılabilir vadelerle piyasaya hafiften bir kredi açılmasında fayda var” açıklamasını yaptı.

Esnafımız yoğun bir taleple karşı karşıya

Normalleşme süreci ile birlikte esnafın yoğun bir talep ile karşı karşıya olduğunu anlatan İnce, bu talebin esnafı sevindirdiğinin altını çizdi. “15 aydır devam eden pandemi süreci bizi olumsuz etkilemişti. Kısıtlamaların tamamen kalkması ve düğünlerin serbest olmasıyla düğün patlaması yaşanacağını gösteriyor. Mezuniyetlerin başlaması, çalışma saatlerinin normale dönmesi, okulların açılacak olması esnafımızı önümüzdeki süreçte hızlı bir şekilde çalıştıracak. Abiye, taşlı ve damatlık ayakkabılara yoğun bir talep var. Esnafımız, uzun süreden beri çalışmadığından çoğu personel başka sektörde çalışmaya başladı. Dolayısıyla eleman sıkıntımız var” dedi.

Pandemi döneminde online satışlar iki katına çıktı

İnce, pandemi döneminde online satışların iki katına çıktığını vurguladı. İnce, “Esnafımızın ayakta kalması için artık babadan kalma yöntemlerle çalışmaması, dijitalleşmesi ve çağa ayak uydurması gerekiyor. Bu süreçte üyelerimize hem eğitim verdik hem de ücretsiz web sayfası ve sosyal medya hesabı kurduk. Fakat doğru ürünlerin doğru şekilde resimlenip siteye yerleştirilmesi çok önemli olmasının yanı sıra gelen soru ve taleplere doğru şekilde cevap verilmesi gerekiyor. Esnafımız bunu başarabilirse önümüzde ki 10 yılda o mecrada kendisine yer bulur. Çünkü dünyanın en büyük şirketleri online satış siteleri oldu” diye konuşma gerçekleştirdi.

AVM’lere giren ziyaretçi sayısı 3 milyona yükseldi

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Tüm zorluğa rağmen, normalleşme ve gelen taleple birlikte fiziki mağazaların ölmeyeceği bir kez daha kanıtlandı. İnsanların deneyerek ayakkabı almayı daha keyifli bulduklarını gördük. O yüzde fiziki mağazaların ölmeyeceğini gördük. Pandemi sürecinde AVM’ye giren günlük ziyaretçi 450-600 bin iken yasakların kalkmasıyla bu rakam 3 milyona kadar yükseldi.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *