ANASAYFA arrow right Siyaset

Yunanistan, Türkiye, Fransa gerilimleri önemli alacak

Yunanistan, Türkiye, Fransa gerilimleri önemli alacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Londra'da yapılacak NATO toplantısında Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmaya karşı top
Kritik NATO zirvesi öncesi başlıklar:
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Londra'da yapılacak NATO toplantısında Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmaya karşı topluluğa üye ülkelerden destek isteyeceğini açıkladı. NATO zirvesinde Fransa-Türkiye gerilimi de önemli olacak.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında gerçekleşecek NATO Zirvesi, 3-4 Aralık tarihlerinde İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılacak.
Türkiye'yi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği zirvede Stoltenberg, görev süresi kapsamında dördüncü kez NATO Zirvesi'ne başkanlık yapmış olacak.
Fransa-Türkiye-"Beyin ölümü" tartışması
NATO zirvesinde öne çıkacak başlıklardan biri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözleri olacak.
Tartışma, Macron'un aynı konuşmada Türkiye'yi de eleştirmesi ve Recep Tayyip Erdoğan'ın cevabıyla farklı bir boyuta taşınmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" ifadelerini kullanmıştı. Macron ayrıca, "Türkiye, Suriye'de oldubittiye getirip operasyon düzenlerken, aynı zamanda NATO'dan destek bekleyemez" dedi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunun üzerine bugün bir açılışta yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Macron bak Türkiye'den sesleniyorum, NATO'da da söyleyeceğim, önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir. Türkiye'yi NATO'dan çıkarmak-çıkarmamak... Bu senin haddine mi? Böyle bir şeyin kararını senin verme yetkin var mı?"
Fransa Dışişleri Bakanlığı gelişmeler üzerine Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'yı çağırdı.
Yunanistan-Türkiye-Sondaj krizi
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, dün partisinin kongresinde Türkiye-Libya anlaşmasını NATO zirvesinde gündeme getireceğini söyledi.
Miçotakis, NATO'nun, bir üyesi uluslararası hukuku çiğnerken sessiz kalamayacağını söyledi.
Kuzey Kıbrıs yönetimi Mısır ve Yunanistan Türkiye'yle Libya arasında varılan anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olmadığını savunuyor.
Türkiye ve Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümeti, Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzalamıştı.
Anlaşmanın Türkiye'yle Yunanistan ve Mısır arasındaki enerji kaynakları gerilimini artıracağı düşünülüyor.
Sondaj tartışmaları 2010'da başladı
2010 yılı Aralık ayında Kıbrıs Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı olarak İsrail'le Kıta Sahanlığı Anlaşması imzaladı.
Kıbrıs Rum kesiminin sondaj faaliyetlerine başlandığını açıklanması üzerine dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında 21 Eylül 2011'de New York'ta Kıta Sahanlığı Sınırlama Anlaşması imzalandı.
Sondaj sorunu, o tarihten beri karşılıklı açıklamalarla Kıbrıs sorununa paralel olarak gündeme gelmeye devam etti.
S-400 tartışmaları
NATO Zirvesi sırasında Türkiye ile ABD arasında S-400 füze savunma sistemi konusunda anlaşmazlığın çözümü için de üst düzey temasların olması bekleniyor.
Savunma sanayii dergisi Defence News'da yer alan habere göre ise Rusya'dan S-400 almak için ön ödeme yapan Hindistan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'den geldiği halde beklettiği Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarının uygulanıp uygulanmayacağını takip ediyor.
F-35 ve S-400 yakın olursa...
ABD'li ve NATO'nun savunma uzmanları S-400 hava savunma sistemleri ve F-35 uçaklarının bir arada kullanılmasının, Rusya'nın sistemler üzerinden elde edeceği verilerle F-35'lerin zayıf yönlerini öğrenmesine neden olacağını savunuyor.
Mülteciler ve Suriye
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre, Erdoğan, Türkiye'nin mültecilerin geri dönüşü için hazırlanan Güvenli Bölge İmar Planı'na destek isteyecek.
Toplantılarda ayrıca, Suriye'deki son durum ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonu da gündemde olacak.
Bütçe tartışmaları
Geçen hafta Perşembe günü bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun merkez bütçesine ilişkin olarak ABD'nin daha az Almanya'nın daha fazla ödeme yapacağını dolayısıyla iki ülke ödemelerinin eşitleneceğini söyledi.
ABD NATO'nun merkez bütçesinin yüzde 22'sini karşılıyor ancak 2021 itibariyle Amerika ve Almanya yüzde 16'lık bir ödeme yapması planlanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, sık sık bütçe konusunda özellikle Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerini eleştiriyordu. Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *