ANASAYFA arrow right Dünya

Yunanistan AB’yi acil toplantıya çağırdı

Yunanistan AB’yi acil toplantıya çağırdı
YAYINLAMA: 12 Ağustos 2020 / 15.02
GÜNCELLEME: 12 Ağustos 2020 / 15.02
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ankara ile yaşanan sondaj krizinin üye ülkelerle görüşüleceği kaydedildi.

Türkiye’nin Akdeniz'de sismik arama çalışmaları yürütecek Oruç Reis gemisi için yeni NAVTEX ilan etmesinin ardından Yunanistan, Türkiye'nin Akdeniz'deki adımlarını görüşmek üzere Avrupa Birliği'ni (AB) acil olarak toplantıya çağırdı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ankara ile yaşanan sondaj krizinin üye ülkelerle görüşüleceği kaydedildi.

AB: Aşırı derecede endişe verici

Euronews’ta yer alan habere göre, AB ise Akdeniz'deki gelişmeleri "aşırı derecede endişe verici" olarak niteledi.

Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Stano, düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin, "Tüm sorunların iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, uluslararası hukuka uygun bir şekilde, olumlu temaslarla çözülmesi gerekiyor" dedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Sözcüsü Peter Stano da “Elbette Doğu Akdeniz’deki durumun son derece kaygı verici olduğunu, sorunun çatışmayı ve tansiyonu artıran adımlar zinciri yerine diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Çelik: Yunan tiyatrosu

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, konuya ilişkin Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

“Yunanistan her zamanki gibi haksız, hukuksuz, saldırgan politikalarına destek için Avrupa Birliği’ni toplantıya çağırmış. Avrupa Birliği, Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı “Yunan tiyatrosu”na çevirmesine izin vermemelidir.”

Ne olmuştu?

Türkiye, ertelediği Akdeniz'de sismik arama çalışmalarını, 6 Ağustos’ta Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan "Deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması” sonrası tekrar başlattı ve 10 Ağustos’ta çalışmaları yürütecek Oruç Reis gemisi için 23 Ağustos tarihine kadar geçerli olacak yeni Navtex ilan etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada Ankara’nın son adımları için “yasadışı” ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nami Aksoy ise yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin söz konusu çalışmaları durdurduğunu, ancak Mısır ve Yunanistan arasında imzalanan "Deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması” nedeniyle Oruç Reis gemisinin sismik araştırma faaliyetlerine yeniden başladığını söyledi ve gerginliği Türkiye’nin değil Yunanistan’ın artırdığını savundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dün akşam kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında “Bizi sahillere hapsetmelerine izin vermeyeceğiz” dedi ve şöyle devam etti:

“Gelin Akdeniz'deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulaklarını kapatanlar güçlerinin yetmeyeceği, boylarını aşan bir takım girişimlerle kendi geleceklerini kendi elleriyle karartıyor.”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de ulusal güvenlik konseyini acil toplantıya çağırmıştı.

NAVTEX nedir?

İngilizce "NAVigational TEleX" kelimelerinden kısaltılan NAVTEX, gemilerin seferleriyle birlikte denizcilere meteorolojik tahminlerin iletilmesi ve gerektiğinde uyarıların yapılması için kullanılan bir tür uluslararası yazılı haberleşme sistemi.

NAVTEX, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) parçası olarak kullanılıyor.

Yazılı haberleşme sistemi üzerinden yapılan paylaşımlarla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor, tehlikelere ya da risklere karşı uyarılıyor.

Kazalar, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında da mesaj veriliyor.

Ülkelerin Deniz Kuvvetleri de NAVTEX üzerinden, yapacakları eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak söz konusu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Denizde yaklaşık 370 km (200 deniz mili) açıklıktaki gemiler arasında düşük maliyetli, basit ve otomatik bir iletişim sağlamak için geliştirilen NAVTEX, 1 Ağustos 1993'de imzalanan SOLAS Konvansiyonu ile belirli gemi sınıfları için zorunlu kılındı.

NAVTEX mesajları belirli periyotlarda 518 kHz frekansından İngilizce olarak, birçok bölgede ayrıca yerel dille yayımlanıyor. Yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar mesaj gönderilmesi mümkün.

Türkiye'de İstanbul, Samsun, İzmir ve Antalya'da toplam dört NAVTEX istasyonu bulunuyor.

Dört istasyon da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından yönetiliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *