ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yüksek oranda vergi, kayıt dışı ve sahteciliği körüklüyor

Yüksek oranda vergi, kayıt dışı ve sahteciliği körüklüyor
YAYINLAMA: 11 Temmuz 2021 / 19.54
GÜNCELLEME: 11 Temmuz 2021 / 20.11
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, sahte içki konusunda uyarılarda bulundu

Uğurluer, zam ve yüksek vergilerin merdiven altı üretimi artırdığını savundu, daha fazla can almadan sahte içki denetimlerin artırılması gerektiğini belirtti. “Alkollü içeceklere çok yüksek oranlarda vergi uygulanması kayıt dışını ve sahteciliği körüklüyor, tüketicileri riske atıyor” dedi.

Yeterli denetimler yapılmadığı sürece bu vahim olaylar sürecek

Uğurluer, “Bornova’da alkol aldıktan sonra fenalaşan 25 yaşındaki konservatuvar öğrencisi Berna Özcan, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Özcan’ın sahte içkiden zehirlenmiş olma ihtimaline karşı inceleme başlatıldı. Ayrıca Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde de sahte içkiden hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor.  Gıda ve insan sağlığının ihmal edilemeyecek bir konudur. Yeterli denetimlerin yapılmadığı sürece bu vahim olaylar sürecek” uyarısında bulundu.

Kuralların önemli ayağının denetim olduğunu hatırlatan Uğurluer, “Mevzuat hazırlamak, kural koymak, bu kuralların uygulamasını takip etmek ve denetim yapmak önemli. Bu denetimler yeterince yapılamıyor. Bütçe açıklarını kapatmak için, alkollü içkilere yapılan yüksek zamların ve vergilerin sahtecilik ve kaçakçılığı tetiklediği açık. Bu bağlamda, alkollü içkilerdeki yüksek vergi baskısının, sahtecilik cazibesini düşürecek oranlara çekilmesi, tüketicinin uygun fiyatlarla alkollü içkilere ulaşmasını sağlayıcı bir fiyat düzeyinin belirlenmesi gerekiyor. Alkol ve gıda zehirlenmesi gibi vakalarla insanlarımızı yitirmek, çağdaş, demokratik bir hukuk devletine yakışmıyor. Halk sağlığı ve gıda güvenliği denetimsizliği ile yüksek ÖTV’nin bir sonucu olan kaçak içkiden ölmek, bir insanın kaderi olmamalı” dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, konuşmasını şöyle tamamladı: “Metil alkol endüstriyel kullanımı olan bir ürün. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır. Mevzuatta izin verilen dozların üzerinde tüketildiğinde zehirlenmelere neden olur. Zehirlenme belirtileri 12-24 saate kadar görülmeyebilir. Metil alkolün bir diğer özelliği, zehirleme dozunun değişkenlik gösterebilmesidir. Zehirlenme mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük gibi belirtilerle başlar ve merkezi sinir sisteminde çökme, körlük, koma ve ölüm, bu olumsuz tablonun ciddi sonuçları olarak ortaya çıkar. Devlet üretimine ve tüketimine izin verdiği tüm gıdaların (alkollü içkiler dahil) yurttaş tarafından sağlıklı ve güvenilir bir şekilde tüketilmesinden sorumludur. Bu sağlanmadığı sürece yurttaşın sağlığı tehlike altında olacaktır. Yüksek vergi sebebiyle giderek artan sahte içki kaynaklı ölüm, sakat kalma vakaları bu gibi yasaklarla da artmaya devam edecektir. Çünkü insanlar ulaşamama endişesiyle farklı çözüm yolları üretmeye çalışacak.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *