ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yüksek faizler piyasayı kilitliyor

Yüksek faizler piyasayı kilitliyor
YAYINLAMA: 12 Ekim 2021 / 13.39
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2021 / 13.39
Vergi barışı tek başına yeterli olmaz.

Hükümetin vergi barışı çalışmasından sonra gözler SSK ve Bağ-Kur primleri ile elektrik ve telefon borçlarının biriken faizlerine çevrildi. Sivil toplum örgütü temsilcileri, vergi barışının tek başına piyasada rahatlama yaratmayacağını belirterek, küçük esnafın biriken SSK, Bağ-Kur, elektrik ve telefon borçlarının faizlerinin silinerek anaparanın taksitlendirilip piyasanın açılmasını istedi.

ESOB eski Başkanı, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Ökkeş Özpolat, hükümetin vergi barışı çalışmasının piyasaların önünü açmada, küçük esnafın sıkıntısını çözmede tek başına yeterli olmayacağını vurgularken, “Biriken Bağ-Kur ve SSK primlerinin faizi ana paranın 5-10 katına çıkmış. Bir yandan iş yok, bir yandan faizler her gün çoğalıyor. Bu durumda vergide düzenleme yapılması sorunları çözmüyor. Çünkü, Bağ-Kur ve SSK primlerinin faizleri, vergi faizini aratmıyor. Esnafın ödeme gücü yok. Onun için vergi barışında yapılan düzenlemenin faydasının görülmesi için kesinlikle SSK ve Bağ-Kur primlerinin faizleri silinmeli, ana para taksite bağlanmalı. Eğer bu yapılırsa o zaman vergideki düzenleme işe yarar, esnaf rahatlar piyasada bir hareketlenme olur” dedi.'

Bağ-Kur ve SSK borçlarından dolayı esnafın sürekli yer değiştirip göçmen gibi faaliyet gösterdiğini belirten Özpolat şunları söyledi: “Borç yüzünden esnaf birkaç ay bir semtte, birkaç ay başka semtte veya başka şehirde faaliyet gösteriyor” dedi.

Özpolat, “Esnafı bu çileden kurtarsınlar. Bize göre de istenilen bir af değil, faizlerin silinmesidir. Çünkü talep edilen faiz oranları çok yüksek, haksız yere talep edilen bir oran. Esnaf krizden dolayı zaten yeterince perişan durumda. İş yok, işsizlik giderek artıyor. Savaş hazırlığı nedeniyle piyasa tamamen durdu. Böyle bir ortamda biriken borçlar nasıl ödenebilir? Bari biriken faizler silinsin, esnaf sıkıntısını kısmen gidersin. Çalışıp vergisini ödesin, evinin geçimini sağlasın.

Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu’nun esnafın sorunlarından uzak, tamamen kendi halinde, vurdum duymaz bir politika izlediğini hatırlatan Özpolat, “Genel merkez görevini yapmıyor. Çünkü ne sanayici, ne de esnaf değil. Onun için bunların çektiği sıkıntıları bilmez. İşçilik yapmamış, işçi çalıştırmamış, ne çalışanın ne de esnafın halinde anlamazlar” şeklinde konuştu.

Gaziantep’te halen sicile kayıtlı 65 bin civarında esnaf bulunduğunu, 10 bine yakında seyyar satıcı olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *