ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yüksek faizler esnafı bıktırdı

Yüksek faizler esnafı bıktırdı
YAYINLAMA: 06 Temmuz 2022 / 18.15
GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2022 / 18.15
Esnaf kefalet kooperatifleri kanalıyla Halk Bankası’ndan alınan krediye uygulanan faiz oranlarının özel bankaların faiz oranlarını sollaması üzerine, kooperatiflerinden kredi talebi durdu. Gaziantep’te bulunan 11 kefalet kooperatifinin daha önce verdiği kredilerinin önemli bir bölümünün dönmemesi üzerine, kooperatiflerin esnafın talebini yerine getirmediği bildirildi.

Kredi faizleri çok yüksek

Merkezi Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Akalın, Gaziantep’te bulunan 11 kooperatifin verdiği kredilerin çoğunun geri dönmediğini, takipteki alacaklarının çokluğu nedeniyle de yeniden kredi vermediklerini belirtti. Esnafa aracılık ederek Halk Bankası kanalıyla kullandıkları kredinin faizinin banka faizlerinden en az 15 puan yüksek olduğunu kaydeden Akalın, “Faizlerin 15-20 puan düşük olması gerek” diye konuştu.

Özel bankanın faiz oranı daha düşük

Faizlerin yüksekliği nedeniyle, esnafın kredi almaya yanaşmadığını söyleyen Akalın, Bağ-kura borçu olanlara da kredi vermediklerini, takip oranı %60 olan kooperatiflerin kredi vermediğini açıkladı.  Kriz ve işsizlik nedeniyle esnafın kredi alamadığını kaydederek, “Kimseye para satamıyoruz. Alan yok, faizler yüksek, faizleri soran geri gidiyor. Çünkü özel bankanın faiz oranı ve kredi alma koşulları daha cazip” dedi.

Bu yıl sekiz kişi kredi kullandı

Kooperatif olarak 800 milyar lira plasmanları, 5 bin 300 ortakları olduğunu hatırlatan Mustafa Akalın, geçen yıl bunların %30 unun kredi kullandığını, bu yıl içerisinde ise 8 ile 40 milyar kredi verdiklerini açıkladı. Akalın, bir esnafa en fazla 10 milyar kredi verilebildiğini, yıllık faizin %59, Kooperatif payının ise %3 olduğunu ifade ederek, “Verilen kredilerin %10’u buradaki sermaye olarak istiyor. Yani bir esnaf 100 milyon TL alıyorsa, bunun yüzde onunu kesip geri kalan kısmını veriyor. Ancak alınan kredinin tümüne faiz uygulanıyor. Dolayısıyla bu uygulama esnaf açısından iyi değil. Kredi iki yıllık olup, taksitler altışar aylık dilimler halinde ödeniyor” diye konuştu.

Temerrüt faizleri silinsin

Faiz oranlarının düşürülmesi için bayramdan önce Türkiye genelindeki bazı kooperatif, oda ve birlik yöneticileri olarak, AKP Genel başkanı ve bazı bankaları ziyaret Edip sorunlarını dile getirdiklerini söyleyen Akalın, “Kooperatifler olarak takip oranlarının yükseltilmesine, Bağ-kur’a borcu olanlara kredi verilmemesi uygulamasının kaldırılmasını talep ettik. Ayrıca kredilerin temerrüt faizini silinmesini istedik” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *