ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Yüksek enflasyon nedeniyle Kayıpların telafi edilmesini bekliyoruz”

“Yüksek enflasyon nedeniyle Kayıpların telafi edilmesini bekliyoruz”
YAYINLAMA: 06 Nisan 2021 / 15.05
GÜNCELLEME: 06 Nisan 2021 / 15.05
Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, “Yüksek enflasyon nedeniyle zarar eden sadece memur ve memur emeklisi değil esnaf, işçi ve işçi emeklisi de işini kaybedenlerde aynı sıkıntıları yaşıyor. Özellikle memur ve memur emeklilerinin durumu her geçen gün kötüleşiyor!” dedi.

Pandemi sürecinde yoğun emek ve uzun mesai yapan sağlık çalışanları hem pandemi hem şiddet, mobbing ve sınır dışı geçici görevlendirmeler nedeniyle ciddi ekonomik ve sosyal sıkıntıların pençesinde zor günler yaşıyor. Bu nedenlerle moral ve motivasyonları bozulmuş durumda. Bu durumdaki kamu görevlisinden verimli olması beklenemez. Sağlık çalışanlarına 1.000 lira seyyanen zam yapılmasını ayrıca 1.500 lira bayram ikramiyesi verilmesini, yüksek enflasyon nedeniyle kayıplarının telafi edilmesini bekliyoruz.”

Taşkın, Mart ayı enflasyon rakamlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı oranlar ile çarşı Pazar ve marketlerdeki fiyat artışlarının birbirinin tersi olduğunu söyleyerek, 1 Nisan’da doğalgaza yüzde 1 zam geldiğine dikkat çekti Taşkın, “TÜİK’e göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %1.08, yıllık % 16.19’a yükseldi. Yıllık enflasyonun Mart ayında da yükselişini sürdürdüğünü görüyoruz. Resmi açıklamalarla vatandaşın enflasyonu arasında ciddi fark var!” dedi.

TÜİK’in Mart ayı enflasyon rakamlarına göre TÜFE’de 2021 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,08, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 3,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,19 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,18 artış gerçekleştiğine dikkat çeken Necip Taşkın şunları söyledi: “Türk Lirası Mart ayında yüzde 8'in üzerinde değer kaydetti. Sadece doğalgaza 1 Ocak, 1 Şubat, 1 Mart ve son olarak da 1 Nisanda yüzde 1 oranında zam geldi. Elektriğe yüzde 6, köprü ve otoyol ücretlerine yüzde 26 zamlanırken gıda fiyatlarındaki artışa memur ve memur emeklileri yetişemez oldu. Yılbaşında memur ve emeklilere Ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 3 zammın yanı sıra enflasyon farkıyla birlikte 7.36 zam yapıldı.  Yapılan maaş zammı diğer zamların çok altında kaldı. Dolayısıyla yüksek enflasyon dar ve sabit gelirlinin maaş zammını eriterek alım gücünü düşürdü. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *