ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yozlaşan bilirkişi sistemi insanların canını yakıyor

Yozlaşan bilirkişi sistemi insanların canını yakıyor
YAYINLAMA: 27 Mayıs 2020 / 13.29
GÜNCELLEME: 27 Mayıs 2020 / 13.29
Bilirkişinin görevini yapması, kendini yargıç yerine koymaması gerektiği vurgulandı

Türkiye’de bilirkişilerin kendi görev ve sorumluluğu dışına çıkarak avukat ve yargıçların görevlerine müdahale ettiğini ifade eden Yargıtay Onur Üyesi Çetin Aşçıoğlu, bunun hoş olmadığını söyledi. Aşçıoğlu, “Bilirkişi karar veremez, bilirkişi teknik anlamda varsa avukatın ve yargıcın bilmediği bir konuda ona görüş bildirebilir” diye konuştu.

Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından Bilirkişi Eğitim Semineri düzenlendi. Seminerde, ticari defterlerin delil niteliği ve defter incelemesinde göz önünde tutulacak hususlar, bilirkişi görevlerinin sınırları ve kusurlarının belirlenip derecelendirilmesinde yargıç ve bilirkişi konumu, ceza ve hukuk davalarında bilirkişilik zimmet ve emniyeti suiistimal davaları üzerinde duruldu. Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminerin oturum başkanlığını İstanbul SMMM Odası Başkanı Yahya Arıkan yaptı.

Seminere konuşmacı olarak katılan Yargıtay Onur Üyesi Çetin Aşçıoğlu ‘Bilirkişi görevinin sınırları ve kusurun belirlenip derecelendirilmesinde yargıç ve bilirkişi” konularında bilgi verdi. Türkiye’de bilirkişilik sisteminin çok yanlış ve farklı değerlendirildiğini, yetkisi olmayan işlerde karar veren, avukatın hakimin işine müdahale eden bir duruma kadar geldiğini belirtirken, bunun son derece tehlikeli ve yanlış olduğunu savundu. Bilirkişinin görev ve sorumluluğunun dışına çıkması halinde bu duruma avukatların derhal müdahale etmesi gerektiğini bildiren Aşçıoğlu, “Yargıçların bazı konulardaki bilgi eksiğinden dolayı bilirkişilik denilen hukuksal kurum ortaya çıktı. Fakat yargıçların sanki üzerlerindeki yükü hafifletmek anlamında bilirkişiden çok şey bekleme gibi bir yol izleniyor. Ama bu çok yanlış. Bilirkişinin görevi olguyla sınırlıdır. Teknik anlamda görüş belirtebilir, fakat karar veremez. Bazen bakıyoruz bilirkişi karar veriyor. Böyle saçmalık olur mu? Yozlaşan bilirkişi sistemi nice insanın canını yakıyor” dedi.

Avukatın her şeyi bilmediğini, iddiasını kanıtlamak için bilirkişi tanık dinletme yoluna gidebildiğini ifade eden Aşçıoğlu, “Herkes bilirkişi getirebilir değerlendirecek olan yargıdır. Böyle durumda hakimde bilirkişi görüşüne başvurabilir, ancak bu da sınırlıdır. Örneğin bir bankanın hesapları düzenli olarak tutturulabilmiş mi, kurallar nelerdir veya penisilin iğnesinin alerji yapma durumu nedir, işte bu tür bilgiler için bilirkişi kullanılır. Bunlarla ilgili görüş belirtebilirler. Ama hukuki konulara bilirkişi asla giremez.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *