ANASAYFA arrow right Güncel

"Yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmeli"

"Yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmeli"
YAYINLAMA: 03 Ocak 2021 / 17.46
GÜNCELLEME: 03 Ocak 2021 / 17.46
Boğaziçili akademisyenler yaptıkları açıklamada, " Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz" dediler.

2002 yılından bu yana AKP içinde çeşitli görevlerde yer alan ve 2015 yılında ise İstanbul 1’inci Bölge’den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepkiler sürüyor.

Boğaziçili öğrenciler dün sosyal medyada “kayyımrektöristemiyoruz etiketiyle kampanya başlatmışlardı. Öğrencilere, birçok üniversitenin öğrencilerinden ve hocalarından da destek gelmişti.

Öğrencilerin ardından Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri de Melih Bulu’nun atanmasına ilişkin  açıklama yaptılar.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi'ne ilk kez kurum dışından bir rektör atandığını belirten öğretim üyeleri, "Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz" dedi.

"Siyasetin aracı olarak kullanılamaz"

Akademisyenler, akademik yöneticilerin belirlenmesi noktasında uyulması gereken  ilkeleri şöyle sıraladılar:

*Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

*Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

 *Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Melih Bulu hakkında

17 Ocak 2020'de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atandı. Bu görevde bir yılı tamamlamadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.

2016 ile 2019 yılları arasında İstinye Üniversitesi'nde dekan ve rektörlük yaptı.

2010 ile 2016 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü'nde bölüm başkanı olarak idari görev aldı.

2017 - 2019 yılları arasında Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttü. 2011 senesinden beri İstanbul Elektrik Elektronik Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Ar-Ge Pazarın Yönetim Kurulu Üyesidir.

2002'de AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucusu, 2015'te de AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı oldu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü 1992 yılında tamamladı. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *