ANASAYFA arrow right Güncel

Yoksulluk sınırı Ekim'de 10 bin lirayı geçti

Yoksulluk sınırı Ekim'de 10 bin lirayı geçti
YAYINLAMA: 27 Ekim 2021 / 18.20
GÜNCELLEME: 27 Ekim 2021 / 18.20
Türk-İş'in araştırmasına göre Ekim’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 93 TL’ye, yoksulluk sınırı da 10 bin 76 TL’ye yükseldi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) her ay hesapladığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasına göre yaşam maliyetleri Ekim'de de yükselmeye devam etti.

Türk-İş’in araştırmasına göre Ekim’de;

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 3.093,20 TL,

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 10.075,58 TL,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.771,96 TL oldu.

Eylül’de açlık sınırı 3 bin 49 TL, yoksulluk sınırı 9 bin 931 TL, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de 3 bin 709 TL’ydi. Yılbaşından itibaren açlık sınırı 442 TL, yoksulluk sınırı da 1.437 TL arttı.

"Zorunlu hale gelen tasarruflar gıda harcamasından"

Artan yaşam maliyetleri karşısında Türk-İş “Bu durum, başta ücretli çalışanlar ve emeklileri olmak üzere, geniş bir toplum kesiminin yaşama şartlarını olumsuz etkilemeye devam etti. Ücret gelirlerinde belirli bir artış sağlanmasına karşın yetersiz kalan gelir karşısında çalışanların mağduriyeti devam etti” yorumunu yaptı.

Türk-İş araştırmasında şu ifadelere yer verdi:

“Gelir yokluğu veya yetersizliği, hanede yaşanan yoksulluğunun temel nedeni olarak kabul edilmelidir. Artan mal ve hizmet fiyatları karşısında gelir düzeyi yetersiz kalmaktadır. Yetersiz gelir düzeyi, yaşamı sürdürebilmek için zorunlu hale gelen tasarrufun gıda harcamasından yapılmasını da beraberinde getirmektedir.

“Diğer bir ifadeyle, yoksullaşma açlık şartlarında yaşama riskine de yol açmaktadır. Bu durumda sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme değil ‘karnını doyurma’ ön plana çıkmaktadır. Buna rağmen, dar ve sabit gelirli kesimlerin büyük bir bölümünün elde ettiği gelir ağırlıklı olarak temel gıda maddelerine harcanmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın satın alma gücündeki azalma ile birlikte ele alınması bu yönüyle isabetli bir yaklaşım olacaktır.

"İçinden çıkılmaz bir bataklık"

“2021 yılının ilk gününden itibaren aylık 2 bin 825 TL olarak yürürlüğe giren net asgari ücret açlık sınırının altındadır ve her geçen gün aradaki makas açılmaktadır. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olan 3 bin 772 TL arasındaki fark bu ay itibariyle 946 TL’ye ulaşmıştır. Olması gereken gelir ile yapılmak gereken harcama arasındaki farkın yılsonunda yeniden belirlenecek asgari ücret tespitiyle kısmen ortadan kaldırılması da sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşturmayacaktır.

“Gelir yetersizliği nedeniyle kullanılan ihtiyaç kredisi ve artan kredi kartı borcu çalışanları içinden çıkılmaz bir batağa sürüklemiştir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *