ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Yoksulluk önlenmeden, çocuk işçiliği önlenmez” 

“Yoksulluk önlenmeden, çocuk işçiliği önlenmez” 
YAYINLAMA: 21 Eylül 2020 / 16.06
GÜNCELLEME: 22 Eylül 2020 / 17.39
Türkiye'de 6-14 yaş grubunda 511 bin çocuğun çalıştığını bildiren uzmanlar yoksulluk önlenemediği takdirde çocuk işçiliğinin önlenmesinin hayal olduğunu belirterek, çocukları çalışmaya iten başlıca nedenlerin çok çocukluluk, az gelişmişlik, yoksulluk, bozuk gelir dağılımı, teknolojik ve ekonomik yetersizlik ve meslek edinme kaygısı eğitim ve denetim eksikliği olduğunu ifade etti.

Çocuk işçiliğinin başlıca nedenleri arasında az gelişmişlik, yoksulluk, bozuk gelir dağılımı ve çok çocukluluk yanında meslek edinme kaygısının bulunduğu Türkiye'de 6-14 yaş grubunda 511 bin çocuğun çalıştığı belirtildi. Müsteşar Yardımcısı Özer Özcan dünyada pek çok çocuğun yoksulluğun acımasızlığı ile karşı karşıya olduğunu söylerken yoksulluk ile eğitimsizlik ve temel sağlık hizmetlerinin yeterince yararlanamamak arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerinin yalnızca ekonomik gelişmişlik düzeyinin zayıf veya gelişmekte olan ülkelerde değil dünyanın gelişmiş ülkelerinde de rastlanmaktadır. Dünya Bankası araştırmalarına göre bugün dünyada 18 yaş altında 600 milyondan fazla çocuk günde 1 doların altında bir gelirle yaşantısını devam ettirmeye çalışmaktadır dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü bünyesinde 1992 yılında kurulan çalışan çocuklar bölümü tarafından yapılan araştırmada Türkiye'de 6-17 yaş grubundan 16 milyon çocuk bulunduğunu bunlardan 1 milyon 636 bininin ekonomik işlerde 4 milyon 785 bin 500 ev diğer işlerde çalıştıklarını belirten Müsteşar Yardımcısı Özer Özcan 1996 yılında 6-14 yaş grubunda çalışan çocuk sayısının 1 milyon civarında olduğunu, zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılması ile birlikte bu rakamın şu an 511 bine düştüğünü söyledi.

Özcan, çocukları çalışmaya iten başlıca nedenler çok çocukluluk, az gelişmişlik, yoksulluk, bozuk gelir dağılımı, işsizlik, teknolojik ve ekonomik yetersizlikler, meslek edinme kaygısı, eğitim ve denetim eksikliğidir diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özcan, ayrıca kültürel ve geleneksel bakış açısı geleneksel üretim anlayışı ve çocukların çalıştırılmasında başlıca etkenler oluyor dedi. Özcan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunun sonuçları da yetersiz eğitimli nesiller, yoksulluk kısır döngüsü, sağlık ve güvenlik riskleri, fiziksel zihinsel ve sosyal gelişimde yetersizlik, yetişkinlerin işlediği fiziksel şiddet ve verimsiz ekonomi olarak gösterilebilir. Alınacak başlıca önlemler gelir dağılımındaki dengesizliğin giderilmesi aile çıkarlarına göre dağıtılması, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve eğitim olarak gösterilir.” şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü ile arasında çocuk işsizliği önleme uluslararası programı çerçevesinde çocuk işçiliğinin önlenmesi için zamana bağlı politika ve program çerçevesi projesi kapsamında Türkiye'nin 7 ilinde gerçekleştirilen toplantının 5'incisi dün Gaziantep'te başladı. Tuğcan Otel’deki toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özer Özcan ve bakanlık yetkilileri ile İLO Türkiye temsilcisi Gülay Aslantepe, Vali Yardımcısı, BAĞ-KUR, SSK, Sosyal Hizmetler ve Milli Eğitim Müdürlüğü işçi ve işveren sendikaları ve gönüllü kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *