ANASAYFA arrow right Ekonomi

"Yoksul hanelerdeki çocuk sayısı yüzde 15 artacak"

"Yoksul hanelerdeki çocuk sayısı yüzde 15 artacak"
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2020 / 20.58
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2020 / 21.42
Yayınlanan yeni analize göre, acilen önlem alınmazsa, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki yoksul hanelerde yaşayan çocukların sayısı yüzde 15 artarak 672 milyona ulaşabilir.

Covid-19 salgınının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle yoksul hanelerde yaşayan çocuk sayısı 2020 yılının sonuna kadar 86 milyon artabilir.

Save the Children ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan yeni analize göre, acilen önlem alınmazsa, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki yoksul hanelerde yaşayan çocukların sayısı yüzde 15 artarak 672 milyona ulaşabilir.

Bu çocukların yaklaşık üçte ikisi Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'da yaşıyor.

Analize göre en yüksek artış ise yüzde 44 ile Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde görülebilir. Latin Amerika ve Karayipler'de ise yüzde 22'lik bir artış yaşanabilir.

Salgının ve uygulanan karantina politikalarının neden olduğu küresel ekonomik krizin etkilerinin ikiye katlanacağı konusunda da uyarıda bulunan Save the Children ve UNICEF, ani gelir kaybı yaşayan ailelerin gıda ve su gibi temel besin ihtiyaçlarını karşılayamadığının altını çiziyor.

Sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimleri güçleşiyor ve erken yaşta evlilik, şiddet, sömürü ve istismara maruz kalma riskleri artıyor. Mali daralma, ailelerin yaşamlarını sürdürmek için ihtiyaç duydukları hizmetlere erişimlerinin azalmasına ve bu hizmetlerin kalitesinin düşmesine yol açabiliyor.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, koronavirüs salgınının, tüm dünyadaki aileler için kaynakları tüketen ve benzeri görülmemiş bir sosyo-ekonomik krizi tetiklediğini belirterek şunları söyledi:

"Ailelerin yaşadığı mali sıkıntının boyutları ve derinliği, çocuk yoksulluğunu azaltmak için yıllardır kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirebilecek ve çocukları temel hizmetlerden yoksun bırakabilecek bir tehdit niteliğindedir. Hep birlikte harekete geçmezsek, halihazırda güçlükle geçinen aileler yoksulluğa sürüklenebilir, en yoksul aileler ise uzun yıllardır görülmemiş bir yoksulluğa düşebilir."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *