ANASAYFA arrow right Eğitim

Yoksul aile çocuklarını 'başarısızlığa' sürükleyen bir eğitim ve sınav sistemi

Yoksul aile çocuklarını 'başarısızlığa' sürükleyen bir eğitim ve sınav sistemi
YAYINLAMA: 19 Temmuz 2020 / 19.07
GÜNCELLEME: 19 Temmuz 2020 / 19.07
Eğitim-Sen: LGS eğitimdeki gerçekleri gözler önüne serdi

Eğitim-Sen'den, LGS'ye ilişkin yapılan tespitlerde, "Yoksul ailelerin çocuklarını 'başarısızlığa' sürükleyen bir eğitim ve sınav sistemiyle karşı karşıya olduğumuz bir kez daha tescillendi" denildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen),  Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Liselere Geçiş Sınavı (LGS)  sonuçları ile aynı anda yayımladığı "Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu"na ilişkin açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, "LGS sonuçları eğitimdeki gerçekleri gözler önüne serdi" denilen açıklamada, sınavla ilgili şu tespitler yapıldı: 

Öğrencilerin yüzde 12'si sınava girmedi

Sınava girmek için başvuru yapan 1 milyon 671 bin 337 öğrencinin yüzde 88’i yani 1 milyon 472 bin 88 öğrencinin sınava katıldığı belirtildi. Dolayısıyla başvuru yapan öğrencilerin yüzde 12’si sınava girmedi.

Böylesine ciddi sayıda öğrencinin sınava girmemesinin nedenleri MEB tarafından araştırılmalı ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Çünkü muhtemel nedenlerin arasında pandemi koşulları, eğitim sisteminden beklenti düşüklüğü gibi gerekçelerin olması hem MEB’e hem de eğitimin yapısına dair yanıtlandırılması gereken ciddi soru işaretleri taşıyacaktır.

"Uzaktan eğitim eşitsizliği derinleştirdi"

Bir önceki yıla göre 400-500 puan aralığında bulunan öğrenci sayısında yüzde 5’lik bir düşüş; 200-300 puan aralığında ise yüzde 10’luk bir artış bulunmakta, öğrencilerin yüzde 56’sı bu dilimde yer almaktadır.

Söz konusu oranlar bizlere eğitimdeki niteliksizleşmeyi gösterdiği gibi 4+4+4 eğitim sisteminin olumsuz sonuçlarını da ifade etmektedir.

Öğrencilerin velilerinin eğitim düzeyleri arttıkça sınav puanlarının da arttığı belirlendi. Bu durum ebeveynlerin sosyoekonomik koşullarının ne kadar belirleyici olduğunu, öğrencilerin eğitimdeki “başarı düzeylerinin” sınıfsal eşitsizliklere ne kadar açık hale getirildiğini göstermektedir.

"Başarısızlığa sürükleyen bir sistem"

Salgın ile birlikte başlayan uzaktan eğitim döneminde yüz yüze eğitimde var olan eşitsizlikler derinleşmiştir. Uzaktan eğitime erişimi olmayan yoksul öğrencilerin yaşadığı mağduriyetlerin LGS sonuçlarına yansıması kaçınılmazdı, sonuç ta öyle oldu.

LGS’de ayırt ediciliği en yüksek olan alt test yabancı dil oldu. Doğru cevap ortalaması 3.53 olan yabancı dil sınavında, özel okullara giden öğrencilerin yabancı dil öğretimindeki avantajları görünür olmakla birlikte, yoksul ailelerin çocuklarını “başarısızlığa” sürükleyen bir eğitim ve sınav sistemiyle karşı karşıya olduğumuz bir kez daha tescillendi.

Pandemi döneminde birçok özel okul, sınava hazırlık kapsamında uzaktan ek dersler yaptılar. Ekonomik koşulları iyi olan aileler çocuklarının sınava hazırlık kapsamında uzaktan ders almasını sağladılar. Bu durumda yoksul ve emekçi aile çocuklarının dezavantajlı konumunu pekiştirdi, eğitimdeki eşitsizliği derinleştirdi."

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *