ANASAYFA arrow right Eğitim

YKS ve LGS'nin ertelenmesi için 55 bin imza toplandı

YKS ve LGS'nin ertelenmesi için 55 bin imza toplandı
YAYINLAMA: 15 Mayıs 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 15 Mayıs 2020 / 21.53
bianet'e konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin ve Öğrenci Sendikası'ndan Berat Çelikoğlu, salgının devam ettiğini belirterek, sınavların tarihinin değiştirilmesi gerektiğini söylediler.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) ve Öğrenci Sendikası 20 Haziran tarihinde yapılacak olan Lise Geçiş Sınavı (LGS) ve 27-28 Haziran tarihinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ertelenmesi için başlattıkları kampanyada 55 bin imzaya ulaştılar. 

Eğitim-Sen bir hafta önce change.org'da başlattığı kampanyada 18 bin imzaya ulaşırken, Öğrenci Sendikası 4 Mayıs'ta başlattığı kampanyada 37 bin imza topladı. 

Aytekin: Bilim Kurulu üyelerinin uyarıları dikkate alınmıyor

8 Mayıs’ta başlayan ve  bugün sona eren kampanyaya ilişkin bianet'e konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin,  şunları söyledi:

“Milyonlarca öğrencinin, eğitim emekçisinin ve velinin itirazına rağmen salgının devam ettiği bir süreçte YKS ve LGS ısrarla haziran ayında yapılmak isteniyor. Bizlere bu tarihte yapılmak istenmesinin bilimsel bir açıklaması ise yapılmıyor.

"Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda geçtiğimiz günlerde Yükseköğretim Kurumu (YÖK) başkanına bir yazı göndererek, final sınavlarının yüz yüze yapılmaması gerektiğini ve salgın açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti.

"Final sınavları da haziranda yapılacaktı. Bilim Kurulu üyelerinin bu konudaki uyarıları oldukça net olduğu halde YKS ve LGS sınavları ertelenmiyor, uyarılarımız dikkate alınmıyor.

"Salgının yayılım hızını artıracak"

"Bilim Kurulu üyeleri 'salgın tehlikesi geçti' açıklaması yapmadan sınavın yapılmasını doğru bulmuyoruz. Milyonlarca öğrencinin sokağa çıkması salgının yayılım hızını artıracağını biliyoruz. Talebimiz sadece sınavın ertelenmesi de değil, dezavantajlı gruptaki öğrencilerin salgın sürecinde eğitime erişim konusunda yaşadıkları mağduriyetin de giderilmesini istiyoruz.

"Tıpkı sağlık konusunda olduğu gibi eğitim alanında da bir “bilim kurulu” oluşturulmalı ve yeni bir planlama yapılmalı. Olağan bir süreçte olmadığımız göz önünde bulundurularak, soru sayısı, konu dağılımı, soruların kolaylığı zorluğu bu kurul tarafından değerlendirilmeli, hiçbir öğrencimiz mağdur edilmemeli."

Çelikoğlu: Bizim sözümüz de önemli

Öğrenci Sendikası'ndan Berat Çelikoğlu, kampanyaya ilişkin şunları söyledi:

"Kampanyada hedefimiz, bu karara itiraz ettiğimizi ve bizim de sözümüzün önemli olduğunu yetkililere duyurmak. Pandemi sürecinin başından bu yana öğrencilere sınav konusunda birkaç kez farklı tarih verildi, planlarını o tarihe göre yapmaları istendi.

"Şimdi baskın bir kararla sınavın bir ay erkene alınması, bunun birkaç cümle ile ilan edilip geçilmesi, sanki kararın yüzbinlerce öğrenci için hayati bir etkisi yokmuş gibi davranılmasına itiraz ediyoruz.

"4 milyondan fazla öğrenci sınava girecek"

"İkincisi, vaka sayıları hala artış gösteriyorken, hala günde elliden fazla insanımız hayatını kaybediyorken haziran ayında 4 milyondan fazla öğrenciyi okullara çağırıp sınava sokmanın olası kötü sonuçları görülemiyor mu?

"Her okulda yüzlerce öğrenci ve o öğrencilerin aileleri bulunacak, aralarında farkında olmasa da virüsü taşıyan insanlar olacak, öğrencilere ya da ailelere bulaşacak olan virüs bu vesileyle ikinci bir yayılma dalgasına girerse ne olacak?"

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *