ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Yine bir torba yasayla, işçi ve emekçinin hakkı bir torbaya konuluyor

“Yine bir torba yasayla, işçi ve emekçinin hakkı bir torbaya konuluyor
YAYINLAMA: 06 Kasım 2020 / 16.53
GÜNCELLEME: 06 Kasım 2020 / 21.35

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerine yaptığı konuşmada Hükümeti sert sözlerle eleştirdi. Deprem vergilerinin nereye harcandığını soran Kaplan, “Deprem vergilerinden bilgi vermeyenler, yandaşlarını kayıranlar unutmayın ki bu halk size en büyük depremi sandıkta yaşatacak” dedi. AKP Hükümeti’nin çıkardığı torba yasalarla emekçilerimizin haklarını değil, köleliklerini ilan edeceklerini ifade eden Kaplan, “Bu torba yasayla; vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm değil; sorunlarına sorun katacaksınız” diye ifade etti.

Milletvekili, İzmir’de yaşanan deprem felaketinin ardından AKP Hükümeti’ne seslenerek: “İhmaller, denetimsizlikler ve sorumsuzluklar yüzünden bugün yine yüzlerce can yitirdik. Yitirdiğimiz canlarımız ve yaralanan binlerce yurttaşımız adına sormak istiyorum. DEPREM VERGİLERİNİ NEREYE HARCADINIZ? Bunun hesabını vermek zorundasınız. Deprem vergilerinden bilgi vermeyenler, yandaşlarını kayıranlar unutmayın ki bu halk size en büyük depremi sandıkta yaşatacak!” dedi.

Kaplan, AKP İktidarının tepeden indirme, yandaşı besleme bir torba yasasıyla karşı karşıya olduklarını belirterek “Yine bu torbada işçi, emekçi yok; yandaş var. Getirmek istediğiniz yasayla birlikte, vatandaşların iş güvencesini elinden alacaksınız. Kıdem ve ihbar hakkını elinden alacaksınız. Emeklilik haklarını elinden alacaksınız. Düşük ücretle çalıştırmanın önünü açacaksınız. İşsizlik fonunu yine emekçiye değil, yandaşa harcayacaksınız. Yani yine bir torba yasayla; emekçilerimizin haklarını değil, köleliklerini ilan edeceksiniz. Bu torba yasayla; vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm değil; sorunlarına sorun katacaksınız” diye ifade etti.

Kaplan, AKP Hükümetinin işçiler, emekçiler, EYT’lilerin haklarını iyileştirmek noktasında bir gündeminin olmadığının altını çizerek “Bu ülkede 10 milyon asgari ücretli, 14 milyona yakın emekli,  1 milyon EYT mağduru, 10 milyon işsiz,  2 milyon ücretsiz izinli vatandaşımız var. 17 milyon vatandaşımız sosyal yardımla yaşamaya çalışıyor. Geçim sıkıntısı yüzünden 4 bin 800 vatandaşımız intihar ederek yaşamına son verdi. Bu rakamlar size ne ifade ediyor bilmiyoruz. Ancak şunu biliyoruz ki; siz artık bu ülkeyi yönetemiyor, savuruyorsunuz” dedi.

Ülke gündemin bu kadar yoğunken, sağlık anlamında zor günler geçirilirken, ekonomik krizin derinleştiğinin altını çizen Milletvekili Kaplan, “Gündemimiz bu kadar yoğunken, sağlık anlamında zor günler geçirirken, ekonomik kriz derinleşmiş, döviz almış başını gitmişken… Memlekette sorun kalmamış gibi AK Parti Hükümeti yeni bir torba yasayla; kendi sofrasında biraz daha yer açıyor. Amaç işçi, emekçi, dar gelirli, EYT’li değil; amaç yandaş patron. Bir şeyi yanlış yapıyorsunuz ki; bu kadar sesler yükseliyor.  Yüzlerce dernek, Sivil Toplum Kuruluşlarından aynı tepki geliyor. DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak bir açıklama yapıyor. Düzenlediğiniz torba yasadaki sorunları bildiriyor, yanlışları söylüyor. İşçiler, emekçiler isyan ediyor, iş bırakıyor. Muhalefet partileri size bu yanlıştan dönmeniz gerektiğini açıklıyor. Peki siz ne yapıyorsunuz? Tabii ki kendi bildiğinizi” diye ifade etti.

İşsizlik Sigortası Kanunu torba yasasını sert sözlerle eleştiren Kaplan, Kıdem Tazminatının işçinin, emekçinin alın teri olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Siz getirmek istediğiniz yasayla; güvencesizliğe güvencesizlik, çaresizliğe çaresizlik katıyorsunuz. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için, Sözleşmeli çalışmanın önünü açıyorsunuz. Siz bu yasayla işe iade davası açma ve iş güvencesi hakkını ortadan kaldırıyorsunuz. Yine bir yasayla, işçinin, emekçinin hakkını bir torbaya koyuyor, ağzını bağlıyor patrona veriyorsunuz. Kıdem tazminatı, kazanılmış bir haktır, alın teridir. İşçinin, emekçinin kara gün parasıdır. Kıdem tazminatı işçinin yarınıdır, umududur, güvencesidir. Yandaşlarınızın milyon dolarlık vergi borçlarına af getirirken, emekçilerin cebine göz dikmenize müsaade etmeyeceğiz. Artık işçi, emekçi, EYT’li, dar gelirli, emekli, vatandaşlarımız sizin torba yasalarınıza yem olmak istemiyor! Artık çare istiyor, insanca yaşama hakkı istiyor, emeğinin; alın terinin karşılığını istiyor! Eskiden ekmeği kendiniz yiyip, kırıntılarını vatandaşa verirdiniz. Şimdi o kırıntıları dahi çok görüyorsunuz.  Geminiz su alıyor. Bitiyorsunuz, batıyorsunuz artık. Bugün işçinin, emekçinin alın teri üzerinden siyaset yaparsanız; gün gelir o işçinin, emekçinin alın teri sizi sandığa gömer.  Bundan hiç şüpheniz olmasın.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *