ANASAYFA arrow right Yaşam

Yıllardan beri, usta öğreticilerin sesini duyan yok

Yıllardan beri, usta öğreticilerin sesini duyan yok
YAYINLAMA: 07 Ocak 2021 / 20.51
GÜNCELLEME: 07 Ocak 2021 / 20.51
Gaziantep Usta Öğreticiler Yardım ve Dayanışma Derneği Başkanı Özgül Fırat, usta öğreticilerin sorunlarını Sabah’a anlattı.

Usta öğreticilerin sesini yıllardan beri kimsenin duymadığını dile getiren Fırat, “İşimiz elimizden alınır, kurs açamayız diye her zaman korkup sustuk. Çünkü bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimiz var. Yıllardan beri Halk Eğitim Merkezleri’nde gece-gündüz çalıştık, sınıflarımızı bile temizlediğimiz günlerde bizleri görmezden geldiler. O nedenle kadro en doğal hakkımız ve bu hakkımızın bir an önce verilmesini istiyoruz” dedi.

Kadrosuz usta öğreticilerin Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezleri’nde kısmi zamanlı olarak ek ders ücreti karşılığı çalıştığını kaydeden Fırat, "Haftalık en fazla 40 saat çalışılırken, saat ücreti 15,20 lira iken net ele geçen 12 lira olmakla beraber usta öğreticilerin birçoğuna haftalık 15 ile 30 saat arasında ders kısıtlaması yapılmaktadır. Şu anda yaklaşık 58 bin kişi olan usta öğreticiler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen kendi alanları ile ilgili bütün sorumlulukları yerine getirmekte olup, ancak; Devlet Memurlarına verilen haklardan yararlanamamaktadır. Usta öğreticiler görev alacakları kursun öğretim programında belirtilen şartlara göre ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite mezunu olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Usta öğreticiler, kıdem tazminatından yararlanamıyor!

Başkan Fırat, usta öğreticilerin haftalık ders saatlerinin Halk Eğitim Merkezleri’nin imkanları çerçevesinde belirlendiğinden elde edilen ücretlerin geçim standartlarının çok altında kaldığının altını çizdi. “Haftalık 30 saat ders okutan bir usta öğreticinin aylık SGK prim günü 27 veya 28 gün olmaktadır. Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan kadrosuz usta öğreticilerin sigorta priminden işsizlik sigortası kesilmediği için kursları bittiğinde işsizlik maaşından yararlanamamaktadır. Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliğine göre usta öğreticiler, 1 yılda 11 aydan fazla çalışamadıkları için kıdem tazminatından yararlanamıyorlar” şeklinde konuştu.

Gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor

Gaziantep Usta Öğreticiler Yardım ve Dayanışma Derneği Başkanı Özgül Fırat, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Usta öğreticilere ödenen ücretlerin destekleme ve yetiştirme kurslarında olduğu gibi ders saati ücretlerinin iki katı şeklinde ödenmesi, kadrolu öğretmenlere ve kadrolu usta öğreticilere verilen özlük haklarından yararlandırılmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, kadrosuz usta öğreticilerin SGK prim gün sayılarının arttırılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak 30 saat ders okutan bir usta öğreticinin aylık 30 gün SGK primi yatırılmasının sağlanması, usta öğreticilerin de işsizlik sigorta primine dahil edilerek işsiz kaldıklarında işsizlik maaşından ve kıdem tazminatından yararlanabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *