ANASAYFA arrow right Yaşam

"Yılın ilk 15 gününde beş gazeteci fiili saldırıya uğradı"

"Yılın ilk 15 gününde beş gazeteci fiili saldırıya uğradı"
YAYINLAMA: 18 Ocak 2021 / 14.35
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2021 / 14.35
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer; 2019 yılında 34, 2020 yılında 17, bu yılın ilk 15 gününde ise beş gazetecinin saldırıya uğradığını belirtip "Bu vahim gidişatı durdurmalıyız. Öncelikle iktidar sahiplerinin, gazetecileri hedef göstermekten vazgeçmesi gerekir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili ve İnsan Hakları Çalışma Grubu Üyesi Utku Çakırözer, Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu'na yapılan saldırıyla beraber yeni yılın ilk 15 gününde Türkiye'de beş gazetecinin fiili saldırıya uğradığını açıkladı.

2019 yılında 34, 2020 yılında 17 gazetecinin saldırıya uğradığını belirten Çakırözer, "İki senedir uyarıyoruz. Gazetecilere yönelik tehditler hayatlarını hedef alan saldırılara dönüşüyor. Hem gazetecilerin basın özgürlüğü hem de saldırıya uğrayan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ve tüm siyasetçilerin ifade özgürlüğünü sonuna kadar kullanmalarını sağlamak iktidarın ana sorumluluğudur. Bunun için de öncelikle onların can güvenliğinin korunması gerekir. Bu saldırıların faillerine caydırıcı ceza verilmezse saldırılar artarak devam eder" dedi.

Saldırılar artıyor

Çakırözer, şöyle devam etti: "2019 yılında gazeteciler Sabahattin Önkibar, Ahmet Takan, Yavuz Selim Demirağ, Murat İde yazıları, haberleri nedeniyle sokak ortasında saldırıya uğradı. Ama gazetecilere saldıranların sorumluları caydırıcı cezalara çarptırılmadı.

"Bu cezasızlık politikası yeni saldırıların kapısını araladı. 2020 yılında da saldırılar devam etti. Aralarında Elazığ ve Diyarbakır'daki yerel gazetecilerin de bulunduğu 17 basın çalışanı, haberleri ve paylaşımları nedeniyle darp edildi ya da tehdit edildi.

Vahim gidişat

"Bu yıl da gazetecilere fiili saldırılarla başladı. Aksaray'da Anadolu'nun Sesi Gazetesi Haber Koordinatörü İzzet Tınmaz, Aydın'da Adliye önünde haber kovalayan gazeteciler Murat Uçkaç ve Kıymet Sarıyıldız. İstanbul'da KRT TV programcısı avukat Afşin Hatipoğlu ve Ankara'da Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu sokak ortasında saldırıya uğradılar. Bu vahim gidişatı durdurmalıyız."

"Bu saldırıların önüne geçilmesi için öncelikle iktidar sahiplerinin haberi, yazısı nedeniyle gazetecileri; muhalif görüşü nedeniyle de siyasetçileri tehdit etmekten, hedef göstermekten vazgeçmesi gerekir.

"Caydırıcı cezalar verilmeli"

"Basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasiden, reformdan bahsedilemez. Gazetecilere, siyasetçilere yönelik saldırıları yapanlara karşı bugüne kadar sürdürülen 'cezasızlık' politikaları artık son bulmalı, bu saldırıların failleri yargı önünde hesap vermeli ve gereken caydırıcı cezaları almalıdır."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *