ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yılda 30 bin ton bitki ihraç ediliyor

Yılda 30 bin ton bitki ihraç ediliyor
YAYINLAMA: 08 Şubat 2021 / 13.32
GÜNCELLEME: 08 Şubat 2021 / 13.32
Türkiye’de 9 bin tıbbi ve aromatik bitki türü bulunduğunu belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Gürbüz, her yıl bu bitkilerden 30 bin tonunun ihraç edilerek 55 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi.

Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında "Çevre, bitkiler ve sağlık" konulu konferansa katılan Prof. Dr. Bilal Gürbüz Türkiye’nin bitki çeşidi bakımından çok zengin olduğunu söylerken, "Avrupa’da 12 bin çeşit tıbbi ve aromatik bitki türü var” dedi.

Gürbüz, “Bitki türleri bakımından Avrupa’nın en zengin iki ülkesi İspanya ve Yunanistan’dır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yurt içi ve yurt dışı ticareti yapılmaktadır. Yurt içi ticareti yapılan bitki sayısı 350 civarındadır. İhraç edilen bitkilerin miktarı 30 bin ton olup, toplam 55 milyon dolar gelir elde edilmektedir. Bitki türü bakımından çok zengin olan bir ülke için bu gelir çok azdır" dedi.

Türkiye’de özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bitki zenginliğinin çok fazla olduğunu söyleyen Gürbüz, "En fazla ihraç edilen türler; Keçiboynuzu, Defne, Adaçayı, Meyankökü, Sumak, Çöven, Alıç, Kantaradır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde 20 bin bitki türü tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Dünya nüfusunun yüzde 80’i bitkisel ilaçlar kullanıyor. Tıbbi ve aromatik bitkilerle tedavi, insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlığın ilk yıllarında bu bitkiler gelişi güzel kullanılırdı. Daha sonra bir standarda oturtularak daha düzenli kullanılmaya başlandı” diye konuştu. Gürbüz, Avrupa ülkelerinde bitkisel ilaçların yüzde 80’inin eczaneler tarafından hazırlandığını, bunların yüzde 42'sinin reçete ile satıldığını bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *