ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yıl sonuna kadar günlük 20 ton süt işlemeyi hedefliyoruz

Yıl sonuna kadar günlük 20 ton süt işlemeyi hedefliyoruz
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2020 / 21.36
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2020 / 21.38
Şehitkamil İlçesi’ne bağlı Güngürge Mahallesi’nde bin 700 metrekare kapalı alan üzerine kurulan Süt İşleme Tesisi faaliyete başladı

Gaziantep Koyun Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Osman Türkman, Süt İşleme Tesisinin büyük bir kısmının bittiğini ve faaliyete başladığını vurgularken, “Şu anda günlük 5 ton süt işlenirken, hedefimiz yılsonuna kadar günlük süt işleme kapasitesini 20 tona çıkarmak. Yıl sonuna kadar hem inek hem de keçi sütünden, yoğurt ve peynir çeşitleri, tereyağı, kaymak, lor, pastörize süt ve ayran üretmeyi planlıyoruz ve şehrin belirli noktalarında tüketicilerimizin hizmetine sunacağız” dedi.

Kazanan üreticilerimiz oldu

İnek sütünün daha önce 1.60 kuruştan satın alındığını ama birliğin süt alması ile birlikte inek sütünün kilosunun 2 liraya yükseldiğini kaydeden Türkman, “İnek sütünün kilosunu 2.25 kuruş, keçi sütünün kilosunu 3 liraya ama yağ oranı fazla olursa 3.25 kuruştan alıyoruz. Sütleri bu fiyattan alarak üreticilerimize yüzde 30 daha fazla gelir sağlamış olduk. Şu anda toplanan sütleri kendi soğutma tanklarımızda soğutuyoruz. İhtiyacımız kadarını fabrikamızda kullanıyoruz, fazlasını da ihtiyaç sahibi işletmelere gönderiyoruz. Dolayısıyla kazanan üreticilerimiz oldu” şeklinde konuştu.

Karantina altında olan köylerimizdeki üreticilerimizi mağdur etmedik

İnek ve keçi sütlerinden hem Antep peyniri hem de yoğurt yaptıklarını ifade eden Başkan Türkman, “Önümüzdeki haftadan itibaren pastörize edilmiş paketli süt üretimlerimiz başlayacak ve şehrin belirli noktalarında satışı yapılacak. iki haftaya kadar süt almadığımız bölgelerden tereyağı alacağız. Sütlerimiz inek ve keçiden geldiği gibi kullanılıyor. Kreması ve yağı kesinlikle alınmıyor. Tam yağlı doğal olarak işliyoruz. Ayrıca pandemi sürecinde karantina altında olan köylerimizdeki üreticilerimizi de mağdur etmedik” ifadelerini kullandı.

Üreticinin ürününün değerinde alınmasını ve satılmasını sağlıyoruz

“Üreticinin ürününün değerinde alınmasını ve satılmasını sağlıyoruz ve tüketiciye de doğal ve sağlıklı ürünü ilk elden ulaştırmaya çalışıyoruz” diyen Gaziantep Koyun Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Osman Türkman, konuşmasına şöyle devam etti: “Evimize götürmediğimiz yemediğimiz ve çocuklarımıza yedirmediğimiz hiçbir ürünü satmıyoruz, misyonu ile hareket ediyoruz. Şu anda 2.25 kuruştan aldığımız toplama süt fiyatı Türkiye’nin en yüksek rakamıdır. Büyük bir işletmeden 2.25 kuruştan soğutulmuş süt alabilirdik. Ama bu iş bugüne kadar böyle yapıldığından küçük üreticiler üretimden çekildi. Üreticilerimizi yeniden ayağa kaldırmayı amaçlıyoruz.”

İnşallah 1 Haziran itibariyle hayat normal döner ve bu tür sıkıntılar yaşanmaz

Başkan Türkman, Nisan ayın resmi kurumların sadece 11 gün açık olduğu tespitinde bulunurken, “Süt ve süt ürünleri çabuk bozulan ürünlerdir. Dolayısıyla işyerleri kapalı ve üreticinin şehre gelemediği günler de sıkıntı yaşandı. Elimizden geldiği kadar üreticilerimizin sütlerini alma gayreti içerisinde olduk. İnşallah 1 Haziran itibariyle hayat normal döner ve bu tür sıkıntılar yaşanmaz” temennisinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *