ANASAYFA arrow right Sağlık

Yetişkinlerde aşılama artmazsa, birkaç ay sonra çocuklarda ağır Covid vakaları görülecek

Yetişkinlerde aşılama artmazsa, birkaç ay sonra çocuklarda ağır Covid vakaları görülecek
YAYINLAMA: 28 Eylül 2021 / 18.06
GÜNCELLEME: 28 Eylül 2021 / 18.06
Salgının başından bu yana binlerce çocuğun tedavi edildiği merkezlerden biri olan hastaneden uzmanlar, çocuklardaki Covid vakalarının artışı konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

Okulların açılmasıyla çocuk Covid vakalarında artış olduğu ya da çocuklarda hastalığın daha ağır seyrettiği yönündeki endişelere değinen uzmanlar, özellikle çocuk yoğun bakımlardaki artışın asıl nedeninin, bu yıl diğer viral enfeksiyonların eski piklerdekine nazaran çok daha fazla ve mevsiminden önce görülmeye başlanması olduğunu söyledi. Salgının başından bu yana binlerce çocuk Covid-19 vakalarının tedavi edildiği merkezlerden biri olan Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Şirin Güven ile Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Halit Çam, açıklamalarda bulundu.

‘BU YIL ENFEKSİYONLAR MEVİSİMİNDEN ÖNCE GÖRÜLMEYE BAŞLADI’

DHA’nın haberine göre Prof. Dr. Güven, mart-mayıs arasındaki bir önceki dalgaya nazaran bu dalgada çocuk hastalarda Covid-19 açısından farklı bir artış gözlediklerini belirterek, "Çocuk hasta sayılarımız erişkinlere paralel ilerliyor ancak kliniğimizde gözlemlediğimiz farklı durum şu; önceki dalgalarda bu kadar çok farklı viral enfeksiyonlara rastlamıyorduk. Yani RSV (respituar sinsityal virüs), el ayak sendromu, altıncı hastalık gibi hastalıklara sebep olan enfeksiyonlar ile bronşiolit, pnömoni vakalarımız bu dalgada çok fazla. Bu yıl mevsiminden daha erken, temmuz ağustos gibi bu viral enfeksiyonlar başladı çocuklarda. Normalde eylül-ekim aylarında görürdük. Ayrıca küçük bebeklerde, süt çocuklarında, özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda daha fazla bronşiolit var. Bu bebeklerin durumu özellikle Covid de eklenince gerçekten daha ağır seyrediyor, daha uzun süre hastanede kalıyorlar ve daha fazla yoğun bakıma ihtiyaç duyuluyor" dedi.

‘YETİŞKİNLERDE AŞILAMA ARTMAZSA BİRKAÇ AY SONRA ÇOCUKLARDA AĞIR COVİD VAKALARI ARTACAK’

Bu durumun nedeninin, ailelerin aşılamanın verdiği rahatlık nedeniyle maske ve temas izolasyonunda daha dikkatsiz davranması olabileceğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Güven, "Maalesef özellikle bronşiolit ile gelen veya astım atağı geçirip pnömoni olan bir çocukta bir de Covid eklendiğinde bu çocukların tablosu çok daha ağır gidiyor. Eğer biz maske mesafeye dikkat etmezsek, eğer biz erişkin aşılamamızı artırmazsak muhtemelen birkaç ay sonra, çocuklarda ağır Covid vakalarımız çok artacak ve tabii ki bununla paralel olarak ölüm oranlarımız da yükselecek. Bu nedenle lütfen aileler aşılandık diye sosyal hayatlarında rahat hareket etmesin, mutlaka sosyal mesafeye, maske ve temizliğe dikkat etsin. Ayrıca çocukların da okullarda maskelerini takmaları gerekiyor." diye konuştu.

‘AĞIR VAKALARDAKİ ARTIŞIN ASIL NEDENİ DİĞER VİRAL ENFEKSİYONLAR’

Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Halit Çam ise mevsimsel değişiklikler içerisinde Covid-19 hastalığına neden olan Sars-Cov 2 etkeni dışında birçok viral enfeksiyonun söz konusu olduğunu hatırlatarak "Bu bir karmaşa yarattı, sanki Covid vakalarının artışı gibi bir yansıma yarattı. Ama gözlemlediğimiz, çocuklardaki asıl artış, diğer enfeksiyonların üzerine Covid'in de eklenmesi nedeniyle oldu aslında. Mesela RVS, parainfluenza, Rinovirüs, enterovirüsler, bunlar da şu anda arttı. Pekçok viral enfeksiyonda burun akıntıları, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, boğazda burunda yanma gibi belirtiler olur. Bunların Covid'le birbirinden ayrılması ise PCR testleri ile söz konusu" dedi.

‘BAŞKA VİRÜSLE ENFEKTE OLAN ÇOCUĞUN KOVİD KAPMA RİSKİ DE ARTAR, HASTALIĞI AĞIR GEÇİRİR’

Prof. Dr. Çam, Covid-19 geçiren bir çocuğun, başka bir viral enfeksiyona yakalanmasının tabloyu ağırlaştırdığını belirterek, "Bu ille de Covid'den değil, başka bir etken nedeniyle de olabilir. Böyle bir durumda, yani başka bir virüsle bağışıklığı zayıflamış bir çocukta aile halkından Covid kapma riski daha da yükselir, hastalığı ağır geçirme ihtimali artar. Bu yüzden aile de kişisel ilişkilerde, koruyucu önlemlere başvurmuyorsa evdeki çocukta bu risk çok daha katlanıyor" şeklinde konuştu.

Çam, "Covid geçirmekte olan bir çocukta da immün sistem zaten deprese oluyor (zayıflıyor). O sırada fırsatçı enfeksiyonlara daha beter zemin hazırlanıyor. Yoğun bakıma yatan çocuklarda da bu nedenle risk artıyor sekonder (ikincil) enfeksiyon yönünden" dedi.

‘BU YIL DAHA ÇOK 0-1 YAŞ ARASI ÇOCUKLARI GÖRÜYORUZ’

Covid-19 dahil her türlü viral enfeksiyonda bazı çocukların daha yüksek risk faktörü taşıdığını da anlatan Prof. Dr. Çam, sözlerini şöyle noktaladı: "Özellikle prematüre doğum geçmişi olan çocuklar, sistemik konjenital (doğumsal) hastalığı olan çocuklar, kalıtsal metabolizma hastalığı olan çocuklar, kısaca intakt (güçlü) olmayan bir metabolizmaya sahip olan çocuklarda, her zaman için her türlü virüs risk oluşturuyor. Bu sadece koronavirüs değil. Biz bu dalgada kliniğimizde daha çok 3 aylık, 4 aylık bebeklik yaşındaki yani infant dediğimiz 0-1 yaş grubu çocukları daha fazla görmeye başladık."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *