ANASAYFA arrow right Sağlık

Yeteri kadar grip aşısının Türkiye’ye girmeyeceği endişesini yaşıyoruz

Yeteri kadar grip aşısının Türkiye’ye girmeyeceği endişesini yaşıyoruz
YAYINLAMA: 21 Eylül 2020 / 18.29
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2020 / 19.22
Grip ve zatürre aşısına yoğun bir talebin olduğunu söyleyen Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Şu anda ortada ne grip aşısı var ne de zatürre aşısı” ifadelerini kullandı

Grip aşısının dağıtımının ülke geneline 1 Ekim tarihinden sonra yapılacağını açıklayan Başkan Demirci, “Yeteri kadar grip aşısının Türkiye’ye girmeyeceği endişesini yaşıyoruz. Çünkü son 3 yıla bakıldığından ülkemize gelen aşının 2 milyon 400 bin civarında olduğu söyleniyor, ama 12 milyondan fazla kutuya ihtiyacımız var gibi görülüyor. Firma, ‘Geçen yıl ki kadar aşı getireceğim’ diye açıklama yaptı. Ciddi bir açık görünüyor. Sağlık Bakanı ‘Geçen seneye göre 3-4 kat fazla grip aşısı temin etmeye çalışıyoruz’ dedi. Bunu gerçekleşip gerçekleşmediğini zamanla göreceğiz” dedi.

65 üstü ve çocuklara zatürre aşısı devlet tarafından yapılıyor

Zatürre aşılarının Sağlık Bakanlığı’nın aşılama takvimi içerisinde bulunduğunu hatırlatan Demirci, “65 üstü ve çocuklara zatürre aşısı devlet tarafından yapılıyor. Diğer vatandaşların kendi imkanlarıyla yapabiliyor, ama eczanelerde yok. Önümüzdeki haftadan itibaren kısıtlı sayıda girileceği söyleniyor.  Uzmanların pandemiden dolayı ‘Grip ve zatürre aşısını yaptırın’ uyarısıyla talep patlaması yaşandı. Doğru söylüyorlar. Çünkü Sonbahar aylarında grip vakalarında artış yaşanıyor. Dolaysıyla grip enfeksiyonların az olması sağlık siteminin meşgul edilmemesi ve karıştırılmaması açısından önemli” diye açıklamada bulundu.

Aşıda yüzde 100, ilaçta yüzde 55 dışa bağımlıyız

Başkan Demirci, “Dünyanın uzun yıllardan beri kullandığı bu aşıları Türkiye’nin üretmemesi başka bir sıkıntı. Artık dünyanın ve hastaların çok kullandığı aşıları üretiyor olması lazım. Zaten aşı açısından dışarıya yüzde 100, ilaçta ise yüzde 55 dışarıya bağımlıyız. O nedenle bir an önce kendi aşımızı üreten bir ülke olmalıyız” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.  

Maske aşı kadar önemli

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, kullanılan maskele hakkında ise şunları dile getirdi: “Vatandaşların kullandığı cerrahi ve bez olmak üzere iki çeşit maske bulunmaktadır. Cerrahi maskelerin 3 katlı olması gerekiyor. Bazı kriterleri sağlaması lazım ama vatandaşların bunu anlaması zor. Sağlık Bakanlığı’nın üretilen maskelerle ilgili çok ciddi denetimler yapmalı. Çünkü karşılıklı 2 kişide maske var ise hastalıktan yüzde 97 oranında koruduğu söyleniyor. Yani maske aşı kadar önemli. O zaman her önüne gelenin maske üretmemesi veya üretilenlerinde mutlaka denetimlerden geçiyor olması gerekiyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *