ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yeşil zeytin sezonu 1 milyon TL’den aştı

Yeşil zeytin sezonu 1 milyon TL’den aştı
YAYINLAMA: 24 Ocak 2023 / 11.55
GÜNCELLEME: 24 Ocak 2023 / 11.55
1 milyon 750 bin liradan satışa sunulan bademin alıcı bulamadığı ifade edildi.

Geçtiğimiz yıl 1 milyon 250 bin liradan piyasaya giren yeşil zeytin bu yıl sezonu 1 milyon liradan açtı.

Fiyat soran çok alan yok

Yeşil zeytinin bu yıl 1 milyondan satıldığını, ancak alıcı bulamadığını belirten Hacı Memik Sözen, her gün yüzlerce insanın fiyat sorduğunu, ancak satılabilecek en ucuz fiyattan müşteriye sunulan ürünlerin bile pahalı bulunup alınmadığından yakındı.

Yeşil zeytin satıcısı Sözen, “Geçen yıl yeşil zeytin sezonu daha yüksek bir fiyattan açarken, bu yıl 1 milyon liradan sezonu açtı. Çiftçi bir yıldır kullandığı tüm yan ürünleri zamlı alırken, zeytinin fiyatı düştü. Neyse ki bu yıl ürün fazla. Eğer bu fiyatlarla bir de ürün az olsaydı, çiftçinin zeytini değil kendini geçindirme masraflarını bile çıkaramazdı” diye konuştu.

1 milyon lirayı bile pahalı bulanlar var

Sözen, üreticinin zeytini asgari fiyattan satışa sunmasına rağmen müşterilerin pahalı bulmasından yakınırken, “Hep söyleniyorlar, insanların alım gücü kalmamış. Gerçekten de 1 milyon liradan sattığımız yeşil zeytini pahalı bulanlar bile var. İnsanlar zeytini almak istiyor, ancak fiyatını sorunca almaktan vazgeçiyor” dedi.

Köylünün, çiftçinin emeği para etmiyor

Bir başka esnafta çiftçinin emeğini değer görmemesinden yakınırken, “Köylerimizde üretilen ürünler para etmiyor. Ya bunların tanıtımı yapılmıyor ya da kimse bunların doğallığının ve faydasının farkında değil. Daha önemlisi de insanlar, geçimlerini temin edecek para bulamıyor. 1 milyon 750 bin liradan bir kilo badem, 1 milyon 500 liradan bir kilo melengiç satınca seviniyoruz. Eskiden bunları siparişle satardık. Kahvehane işletmecileri köylere gelip çuvalla Melengiç alırdı, tükenmeden de sipariş verirdi. Ancak şimdi fazla alan 1 kg alıyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *