ANASAYFA arrow right Yaşam

Yesemek’te gölet için yapılmış ve yapılabilecek yanlışlardan dönülmeli

Yesemek’te gölet için yapılmış ve yapılabilecek yanlışlardan dönülmeli
YAYINLAMA: 01 Eylül 2021 / 21.53
GÜNCELLEME: 01 Eylül 2021 / 22.03
Gaziantep Kent Konseyi Yesemek Komisyonu düzenlediği basın toplantısında Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi ile ilgili son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Yesemek’te gölet için yapılmış ve yapılabilecek yanlışlardan dönülmesi isteyen komisyon, yetkililere açık çağrıda bulundu.

Alanda onlarca kültür varlığı çıkmasına rağmen çalışmalara devam edilmiş

Gaziantep Kent Konseyi Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Kulübü Başkanı B. Sıtkı Severoğlu, “Bölgede bir deprem veya sel gibi tabi afet yaşanırsa Yesemek köylülerinin can güvenliğinde kim sorumlu olacaktır? Alanda onlarca kültür varlığı çıkmasına rağmen 2863 sayılı kanun ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ilke kararlarına aykırı olarak çalışmalara devam edilmiş, suç oluşturan bu durumla ilgili neden herhangi bir işlem yapılmamış, suç duyurusunda bulunulmamıştır? Bu sorunun cevabı aranmalı” ifadelerine yer verdi.  

Her Gaziantepli bu çabaya destek vermeli

Severoğlu, “Yesemek ile ilgili Büyükşehir Belediyemizin yürüttüğü UNESCO kalıcı listesine dahil olma çalışmasının kararlılıkla yürütülmesi gerekmekte ve her Gaziantepli bu çabaya destek vermelidir. UNESCO kalıcı listesine Yesemek girmez ise sorumlu kim olacaktır. DSİ, İslâhiye bölgemizde sulama kanalları ve boruları tamamlanmadığından dolayı sulama yapılamayan 350 bin hektarlık alanın eksiklerini tamamlamalıdır. Tahta köprü İslâhiye ilimizde olup buradan İslâhiye tarımsal alanları neden yararlanamamaktadır?” diye sordu.      

Konunun yargıya taşındığını açıklayan Severoğlu, “Açılan davada, DSİ sulama göletinin yapımına olanak tanıyan 10 Ekim 2016 tarih ve 1898 nolu ve 30 Mayıs 2017 tarih ve 2272 sayılı Koruma Kurulu, yani İhalenin ve inşaat çalışmalarına imkan veren kurul kararlarının iptali talep edilmiştir. Bizler İdare Mahkemelerinde açtığımız hukuka aykırılıklar hakkındaki davalarımızın sonuçlarını saygı ile beklemekteyiz ve bu hususta bir yorum yapmamaya özen ve dikkat gösteriyoruz. Konu tarafımızdan dikkatle ve ilgi ile takip edilmekte olup Yesemek Alan Başkanlığının yürüttüğü çalışmalarda danışma kurulunda yer almakta ve katkıda bulunmaktayız” açıklamasında bulundu. 

İslâhiye sulama kanalları tamamlanması gerektiğini kaydeden Severoğlu, “DSİ, İslahiye bölgemizde sulama kanalları ve boruları tamamlanmadığından dolayı sulama yapılamayan 350 bin hektarlık alanın eksiklerini tamamlanmalıdır. Tahtaköprü İslâhiye İlçemizde olup buradan İslahiye tarımsal alanları neden yararlanamamaktadır? Yesemek Göletinin hedef sulama alanı İslâhiye sulanabilir tarım alanlarının yüzde 07’sinden az” şeklinde konuştu.

1.derece deprem bölgesinde köyün üzerine baraj yapılması endişe verici

Severoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) İslahiye’de Yesemek Sulama Barajı çalışmalarına devam ederken, Yesemek’te yeni bir antik kentin varlığı bilimsel raporlarla ortaya çıkmıştır, bu fiili durum nedeniyle inşaatın yapımından vazgeçilmesi için yeterli bir sebeptir.  Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün yazılı olarak çalışmaların kurul kararına kadar durdurulması uyarısı yazılı olarak bulunmaktadır. Bunlara rağmen inşaata başlanılma ihtimali kaygı vericidir. Bahse Konu Antik kent yaklaşık 200 hektarlık alanı kapsamaktadır, Sulama göleti bölgeye önemli zararlar verebilecektir. Bunun yanında 1.derece deprem bölgesinde köyün üzerine baraj yapılması endişe verici” dedi. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *