ANASAYFA arrow right Güncel

Yerel yönetimler bu talebe kulak tıkamaktan vazgeçin

YAYINLAMA: 29 Eylül 2022 / 22.26
GÜNCELLEME: 29 Eylül 2022 / 22.26
BİRTEK-SEN Antep’te ‘Okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilsin’ talebiyle Cengiz Topel’de Hatice Karslıgil İlkokulu önünde eylem yaptı

BİRTEK-SEN Genel Sekreteri Mikail Kılıçalp, “Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin başlatmış olduğu ‘Okulda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek’ hakkı kampanyası Türkiye genelinde emekçilerin talebi haline gelmiş durumda. Antep’ten bizler de bu kampanyayı sahipleniyor ve bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Hükümet ve Millî Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimler bu talebe kulak tıkamaktan vazgeçin” dedi. 

İşsizlik, açlık, yoksulluk derinleşiyor

Ekonomik krizin derinleştiğini, işçi ve emekçilerin ekmeğinin küçüldüğünü vurgulayan Kılıçalp, “TÜRK-İş’in 2022 Eylül ayı için açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 9 bin 470 TL’ye ulaştı. Açlık sınırı 7 bin 245 TL’ye çıkarken 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 23 bin 600 TL olarak açıklandı. Elektrik, su, kömür, ev kirası, ulaşım, temel gıda maddeleri hız kesmeden zamlanmaya devam ediyor. Bunlar sürerken diğer yandan da işsizlik olabildiğince artmaya devam ediyor. Sadece Antep’te son 3 ayda 20 binden fazla işçi işten çıkarıldı. Çalışmaya devam eden işçiler ise açlık sınırının da altında ücretlerle çalışmaya mahkûm ediliyor. Yani işsizlik, açlık, yoksulluk derinleşiyor” notunu düştü.

Geçtiğimiz yıl her dört çocuktan biri okula aç gitti

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasının işçi ve emekçiler açısından yeni sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Kılıçalp, “Kırtasiye ve giyim masrafları cep yakmaya devam ediyor. Okullardan fotokopi, spor, temizlik, güvenlik adı altında velilerden paralar toplanıyor. Artan masraflar, çocuklarımızın beslenmesinden kısmak zorunda bırakıyor. Ekmek ve Gül Dergisi’nin açıkladığı verilere göre geçtiğimiz yıl her dört çocuktan biri okula aç gitti ve bu durum bu sene daha da katmerlenerek sürüyor” diye konuştu.

Kılıçalp, “Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 6-12 yaş grubunda yer alan okul çağı çocuklarının sağlıklı ve dengeli beslenmesine ilişkin raporu da sağlıklı ve dengeli beslenmenin çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimindeki önemine vurgu yapıyor. Bu yaş grubundaki bir çocuğun dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için günlük 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşan çeşitlendirilmiş menülerin maliyeti ortalama bin 540 TL olarak açıklandı. Artık inandırıcılığını tamamen kaybetmiş olan TÜİK’e göre bile yıllık gıda enflasyonunun yüzde 90,25’e ulaşması karşısında 5 bin 500 TL asgari ücretle geçim sağlamaya çalışan milyonlarca işçi bu maliyeti nasıl karşılayacak? Bakanlık ve hükümet işte bu sorunun yanıtını vermiyor” ifadelerine yer verdi. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *