ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yeraltı zenginliklerimizi değerlendiremiyoruz

Yeraltı zenginliklerimizi değerlendiremiyoruz
YAYINLAMA: 18 Şubat 2021 / 13.37
GÜNCELLEME: 18 Şubat 2021 / 13.37
Türkiye’nin yeraltı kaynakları bakımından zengin bir ülke olduğunu ifade eden Jeofizik Mühendisleri Odası Temsilcisi Burhan Canpolat, bu kaynakların değerlendirilemediğini vurguladı. Canpolat, yeraltı kaynaklarının araştırılmasına yeterli kaynak ayrılmadığı için mühendislerin hep başka işlerde çalıştığını kaydetti.

Yeraltı zenginlikleri arasında kömür, bor ve krom gibi önemli kaynaklar olduğunu söyleyen Canpolat, kaynakların araştırılması için devletin yeterli kaynak ayırmadığını vurguladı. Bu nedenle mühendislerin işsiz kaldığına dikkat çeken Canpolat, yeraltı kaynaklarının araştırılmasında yetersiz kalındığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Ülke olarak zengin kaynaklanınız var, fakat devletin bunları araştıracak yeterli gücü yok. Örneğin bir yerde çıkarılacak maden, yapılacak masrafı karşılamak. Yer altı kaynaklarını araştırmak ve bunları işletmek çok pahalı bir iş.”

Canpolat, “Bu nedenle yapılacak masrafın çok fazlasının kazanılması gerek ki, ancak oraya yatırım yapılsın. Yoksa getirisi olmayan yere yapılacak yatırım boşa gider. Bu nedenle iyi bir araştırma sonucunda kaynaklar değerlendirilip işletmeye açılmalı, aksi halde yapılan masraflar daha çok ekonomiye zarar verir” dedi.

Gaziantep yöresinde özellikle İslahiye’de krom madeni olduğunu hatırlatan Canpolat “Burada dağ taş krom, fakat ilgilenen yok. Devlet bütçede pay ayırmadığı için gerekli çalışma yapılamıyor. Çünkü çok pahalı bir iş” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *