ANASAYFA arrow right Dünya

Yeni Zelanda, yarı otomatik ve saldırı silahları yasakladı

Yeni Zelanda, yarı otomatik ve saldırı silahları yasakladı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
Geçen hafta 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Yeni Zelanda hükümeti yarı otomatik ve saldırı silahların
Geçen hafta 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Yeni Zelanda hükümeti yarı otomatik ve saldırı silahlarını yasakladı. Saldırı zanlısının silahlarının dördünü internet üzerinden aldığı belirlenmişti.
Geçen hafta Cuma günü 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Yeni Zelanda askeri nitelikte yarı otomatik silahların ve saldırı tüfeklerinin yasaklandığını duyurdu.
Silah yasasında yapılan değişiklikle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, yasağın derhal yürürlüğe girdiğini söylerken, ülkelerinin bir daha asla bu tür bir katliama tanıklık etmemesini garanti altına almayı hedeflediklerini vurguladı.
Yeni Zelanda Başbakanı "Kısaca, bu terör saldırısında kullanılan yarı otomatik her türlü silah bu ülkede yasak olacak" ifadelerini verdi. Ayrıca, kapasitesi artırılmış şarjörlerin ve ateş hızını artıran aletlerin kullanımının da yasaklandığını bildirdi.
Yasak kapsamında hali hazırda silahı olanlar ellerindeki silahların bilgilerini polisle paylaşmak zorunda. Yanı sıra tanınan süre kapsamında bu silahları teslim etmeleri de gerekiyor.
Ellerindeki silahları belirtilen sürede teslim etmeyenlere üç yıla kadar hapis cezası ve 4 bin dolara varan para cezası verilecek.
Başbakan Ardern, teslim edilen silahların bedellerinin de kişilere geri ödeneceğini belirtirken, bunun devlete 69 milyon ila 139 milyon dolar arasında bir maliyeti olmasını hesapladıklarını kaydetti.
Yeni Zelanda'nın şimdiye kadarki silah yasalarına göre herhangi bir suç geçmişi olmadığı ve geçerli bir sebep sundukları halde 16 yaş üzerindekilere silah ruhsatı veriliyordu.
Geçen Cuma günü Christchurch kentinde iki camiye saldırı düzenleyen 28 yaşındaki zanlının beş adet ateşli silahı olduğu ve patlayıcı madde bulundurduğu tespit edilmişti.
2017 yılında silah ruhsatı alan zanlının beş silahtan dördünü ve bir adet susturucuyu internet sitesi üzerinden aldığı ortaya çıkmıştı. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *