ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yeni mozaikler ve figürler bulundu

Yeni mozaikler ve figürler bulundu
YAYINLAMA: 17 Kasım 2022 / 12.02
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2022 / 12.02
Toprak altından çıkartılan mozaiklerden birinin yarısının alındığı belirlendi.

Ak Parti milletvekili Sarı, kazı çalışmalarını yerinde görerek yetkililerden bilgi aldı.

Fırat nehri kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nde yapılan restorasyon ve kazı çalışmalarında, yeni mozaikler ve figürler bulundu. 23 Temmuz’da başlatılan Zeugma Antik Kenti’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiği öğrenildi. Zeugma Antik Kenti’nde bulunan villa ve kıyı şeridinde yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında birkaç yeni mozaik ve figür bulunduğunu belirten yetkililer şunları kaydetti:

“23 Temmuz’da başlanan kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında birkaç yeni farklı mozaik ve figür bulundu. Bu mozaiklerin birisinin yarısı çalınmış, kalan yarısı ise ortaya çıkarıldı. Diğer mozaiğin yarısı bulundu kalan yarısı halen toprak altında, onunda birkaç gün içinde ortaya çıkarılması için çalışmalar hızla sürüyor.”

Villada restorasyon çalışmalarının devam ettiğini restorasyon sırasında, şarapların saklandığı bir kuyu ile yine bir su çeşmesinin ortaya çıkarıldığını ifade eden yetkililer, daha önceki yıllarda kaçak kazı sırasında yapılan bir bölümde yeni bir odanın bulunduğunun tespit edildiğini ancak bu odanın ortaya çıkarılması için henüz çalışmalara başlanmadığını bildirdiler.

Yetkililer, kazılar sırasında bulunan mozaik ve figürler de kimlerin betimlendiğinin belirlenmesi amacıyla, adlandırma çalışmasının da sürdüğünü, son kurtarma kazılarında bulunan mozaiklerin tarihi ve kimlere ait olduğunu belirlenmesinin ardından kamuoyuna net bir açıklama yapılacağını kaydettiler. Bu arada AK Parti milletvekili Mehmet Sarı, Zeugma Antik Kenti’nde devam eden kurtarma kazılarını görmek amacıyla bölgeye gelerek, yetkililerden bilgi aldı. Sarı, villadaki kazı ve restorasyon çalışmalarını yakından takip etti.

Milletvekili Sarı, yaptığı açıklamada, Zeugma Antik Kentinin başta Gaziantep olmak üzere Türkiye’de ve dünyada tarihi örneği bulunmadığına işaret ederek şunları söyledi:

Zeugma Antik Kenti dünyaya mal olmuş önemli bir bölgedir. Bu tarihi yörenin iç ve dış turizme açılması için iyi bir tanıtım yapmak gerekir. Zeugma Antik Kenti Nizip ve Gaziantep turizminin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *